Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko chce v roku 2018 dosiahnuť vyrovnaný rozpočet

Minister financií Peter Kažimír Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hrubý dlh verejnej správy by mal postupne klesnúť pod 49 % HDP v roku 2018.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Deficit verejných financií by mal v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,93 % hrubého domáceho produktu (HDP). V roku 2017 by mal klesnúť na úroveň 0,42 % HDP a v roku 2018 by malo Slovensko dosiahnuť vyrovnaný rozpočet. Postupne by mal klesať aj hrubý dlh Slovenska. Konštatuje to Ministerstvo financií (MF) SR v Návrhu rozpočtového plánu SR na budúci rok, ktorý predkladá Európskej komisii. Túto povinnosť si musia krajiny splniť každoročne do 15. októbra daného roka. Dokument dnes schválil kabinet Roberta Fica.

Hrubý dlh verejnej správy by mal postupne klesnúť pod 49 % HDP v roku 2018. "Na konci rozpočtového obdobia by mal teda klesnúť pod úroveň sankčných pásiem dlhovej brzdy. Pokles ťahá najmä plánované zlepšovanie primárneho salda a robustný rast HDP," uviedlo MF SR.

Ako ďalej konštatuje rezort financií, príjmy aj výdavky verejnej správy v pomere k HDP sú na Slovensku v porovnaní s EÚ výrazne nižšie. Zvyšovať príjmy pomáha najmä pokračujúci boj proti daňovým únikom. Ten len na dani z pridanej hodnoty podľa MF SR v tomto roku oproti roku 2012 priniesol dodatočné príjmy na úrovni 0,9 % HDP. "Na strane výdavkov najviac poklesnú výdavky na všeobecné verejné služby a ekonomickú oblasť," doplnilo MF SR.

V dokumente tiež ministerstvo uviedlo, že vláda pripravila súbor štrukturálnych opatrení zameraných na podporu ekonomického rastu a zamestnanosti. "Medzi najväčšie výzvy slovenského hospodárstva patria trh práce, zdravotníctvo a základné školstvo," priblížil rezort financií.