Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Slovensko plánuje úplne otvoriť svoj trh práce pre Chorvátov

Chorvátsko by sa malo stať členskou krajinou únie od 1. júla tohto roku. Foto: FOTO TASR/AP

Ku koncu marca tohto roka bolo na Slovensku zamestnaných 146 Chorvátov.

Bratislava 23. mája (TASR) – Slovensko plánuje po pristúpení Chorvátska do Európskej únie úplne mu otvoriť svoj trh práce. Stať sa tak má od 1. júla tohto roka. Vyplýva to z materiálu, ktorý rezorty diplomacie a práce predložili do pripomienkového konania.

Členské štáty únie majú dve možnosti, a to buď plne otvoriť trh práce, alebo uplatniť prechodné sedemročné obdobie na voľný pohyb pracovníkov. Svoje rozhodnutie musia k dátumu pristúpenia Záhrebu oznámiť Európskej komisii. Po sprístupnení svojho trhu však môžu do konca sedemročného obdobia aplikovať tzv. ochrannú klauzulu. Tá umožní v prípade závažného narušenia rovnováhy na domácom trhu práce v niektorom sektore alebo regióne dočasne zaviesť prechodné obdobia.

Ministerstvá zahraničných vecí a práce sa neobávajú masového prílevu chorvátskych zamestnancov, aj vzhľadom na podobný stupeň hospodárskeho rozvoja oboch krajín. "SR by nemala byť atraktívnou cieľovou destináciou pre občanov Chorvátska," uvádza sa v materiáli.

Nezamestnanosť na Slovensku dosahuje zhruba 14 percent, v Chorvátsku takmer 16 percent. Priemerná mzda Slovákov sa pohybuje okolo 805 eur, Chorvátov približne 710 eur. Minimálna mzda v SR je 338 eur, v Chorvátsku na úrovni 370 eur. Ku koncu marca tohto roka bolo na Slovensku zamestnaných 146 Chorvátov.

Menší nárast ich počtu by mal byť vykompenzovaný otvorením chorvátskeho trhu práce pre Slovákov, vrátane poskytovania služieb slovenskými podnikateľskými subjektmi v Chorvátsku bez doterajších obmedzení. "Otvorením trhu práce sa predíde i nelegálnemu zamestnávaniu chorvátskych občanov na území Slovenskej republiky," konštatuje sa v materiáli.

Slovensko rovnaký princíp úplného otvorenia trhu práce použila pre všetkých občanov členských štátov únie už po svojom vstupe do EÚ 1. mája 2004. Rovnako tak v prípade pristúpenia Bulharska a Rumunska od 1. januára 2007. "Nespôsobilo to závažnejšie problémy na slovenskom trhu práce," podčiarkujú obe ministerstvá.