Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Slovensko predalo 15-ročné dlhopisy historicky najlacnejšie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Výsledky emisie potvrdzujú, že Slovensko má stále vynikajúci kredit a naše dlhopisy sú skvelou príležitosťou pre investorov, zhodnotil minister financií SR Peter Kažimír.

Bratislava 15. januára (TASR) - Slovenská republika vo štvrtok (14.1.) v prvej tohtoročnej emisii predala štátne dlhopisy so splatnosťou 15 rokov. Ich celková hodnota bola 1 miliarda eur a kupón 1,625 % p.a. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR. Splatnosť týchto dlhopisov je 21. januára 2031.

V porovnaní s predchádzajúcou 15-ročnou transakciou vydanou v januári 2014 bol výnos nižší o 2 percentuálne body. Ide o historicky najnižší výnos pri syndikovanej 15-ročnej emisii, a to na Slovensku aj v celom regióne strednej a východnej Európy.

Investormi boli väčšinou manažéri fondov s podielom 42 %, nasledovaní bankami s 37-% a poisťovňami s 11-% podielom. Z pohľadu krajín bol významný dopyt najmä od investorov z Nemecka a Rakúska (34 %), Veľkej Británie (19 %), ale aj z Talianska, Francúzska a škandinávskych krajín. Domáci investori nakúpili 22 % emisie.

"Výsledky emisie potvrdzujú, že Slovensko má stále vynikajúci kredit a naše dlhopisy sú skvelou príležitosťou pre investorov“, zhodnotil minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD). Rovnako je to podľa neho potvrdením zlepšenia vnímania Slovenskej republiky a jej kredibility trhom.

"Teší nás výsledok dosiahnutý pri emisii štátnych dlhopisov s takouto splatnosťou. Riziková prirážka dosiahla 38 bázických bodov nad úrokové swapy, čo predstavuje pre takúto splatnosť pre Slovensko historicky najnižší výnos. Myslím si, že to potvrdzuje pozitívne vnímanie Slovenska zo strany inštitucionálnych investorov," uviedol Róbert Herbec z odboru riadenia bilancie Slovenskej sporiteľne, ktorá na emisii participovala.