Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovensko sa dohodlo s MIB na vytvorení fondu technickej asistencie

Peter Kažimír, minister financií Foto: TASR/Martin Baumann

Fond bude v MIB pilotným projektom tohto druhu.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Slovenská republika a Medzinárodná investičná banka (MIB) sa dohodli na vytvorení fondu technickej asistencie, ktorý bude manažovať MIB. "Zvýši sa tak účasť SR v oficiálnej rozvojovej pomoci, ktorá sa ale v tomto prípade bude poskytovať viazanou formou, teda na technickú asistenciu implementovanú výlučne slovenskými subjektmi," informoval dnes tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

Fond bude v MIB pilotným projektom tohto druhu. Príspevok MF SR vo výške 1 milión eur bude vykázaný ako oficiálna rozvojová pomoc. Jeho vytvorenie vychádza zo skúseností s úspešnou implementáciou podobného fondu s Európskou bankou pre obnovu a rozvoj (EBOR).

Fond bude určený na technickú asistenciu členským krajinám MIB - Kube, Mongolsku a Vietnamu. Banka sa bude podieľať na spolufinancovaní projektov fondu do výšky 25 %. "Ide o významný pákový efekt príspevku MF SR a znamená, že MIB bude spolufinancovať slovenské subjekty, poskytujúce konzultačné služby v cieľových krajinách, formou nenávratných grantov," doplnil rezort.

Slovensko podľa ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) patrí od roku 2012 medzi hlavných aktérov podpory transformácie MIB na modernú rozvojovú inštitúciu. "Preto sme podpísali dohodu o zriadení fondu technickej asistencie a vytvorili tak vôbec prvú schému banky, ktorú financujeme ako donor. Z nášho pohľadu ide zároveň o výbornú príležitosť pre slovenské spoločnosti, aby sa priblížili k veľmi zaujímavým trhom a ponúkli kvalitnú expertízu," doplnil šéf rezortu financií.

"Vítame fond technickej asistencie ako nový nástroj, ktorý nám pomôže poskytnúť rozvojové riešenia tam, kde sú najpotrebnejšie. Z dlhodobého hľadiska to bude mať významný pozitívny dopad na naše operácie a našu schopnosť reagovať na potreby prijímateľských krajín. Zároveň tak pomôžeme slovenským spoločnostiam v ich expanzii,"
doplnil predseda predstavenstva MIB Nikolaj Kosov.

MIB je medzinárodná finančná inštitúcia s členstvom krajín z regiónu Ázie, Európy aj Karibiku, ktoré majú historické vzťahy. "Osobitný význam má členstvo Kuby v MIB ako jedinej rozvojovej banke, čo predstavuje pre SR významnú konkurenčnú výhodu a príležitosť oproti tradičným donorom. Fond prispeje k zvýšeniu reputácie a viditeľnosti banky, ako aj SR v oblasti rozvojovej pomoci," predpokladá ministerstvo.