Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zadlženie slovenských domácností za 10 rokov vzrástlo štvornásobne

Foto: Andrej Galica

Dôvod, prečo zadlženosť slovenských domácností za posledné roky rastie, možno podľa odborníkov hľadať na dopytovej, ale aj na ponukovej stránke.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Zadlženie slovenských domácností počas poslednej dekády vzrástlo približne štvornásobne. Nachádza sa však stále pod priemerom eurozóny. Ukázala to najnovšia analýza VÚB banky.

"V roku 2001 sa pomer dlhu slovenských domácnosti k hrubému disponibilnému príjmu obyvateľov pohyboval na úrovni niečo málo cez 9 %. Do roku 2012 vzrástol tento pomer na 45 % a na konci roka 2013 by zrejme mohol presiahnuť 48 %," skonštatoval analytický tím banky s tým, že napriek takto rýchlemu rastu je pomer dlhu k príjmu slovenských domácností najnižší v rámci všetkých krajín eurozóny ale aj v rámci regionálnych susedov.

Dôvod, prečo zadlženosť slovenských domácností za posledné roky rastie, možno podľa odborníkov hľadať na dopytovej, ale aj na ponukovej stránke.

"Z ponukovej strany poskytla kľúčový potenciál k rastu spotrebiteľských úverov a hypoték privatizácia najväčších bánk v krajine v rokoch 2001 až 2002 významným zahraničným skupinám orientovaným na retail," tvrdia analytici banky.

Úvery pre klientov však boli dostupnejšie aj vďaka rýchlejšiemu rastu príjmov Slovákov a poklesu úrokových sadzieb, keď sa Slovensko pripravovalo na vstup do Európskej únie. "Relatívne neskorý štart úverového boomu a zdravý rizikový apetít bánk ako aj tradične konzervatívnych slovenských domácností však zabránil tomu, aby sa nafúkla úverová bublina," približujú odborníci v analýze.

Analýza rovnako ukázala, že v tomto roku vzrástlo na Slovensku spotrebiteľské a hypotekárne úverovanie medziročne zhruba o 12 %, zatiaľ čo väčšina krajín eurozóny zaznamenáva pokles objemov retailových úverov.