Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Rast slovenskej ekonomiky pozitívne ovplyvnil aj trh práce

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Medziročný rast zamestnanosti sa zrýchlil z 1,4 % v roku 2014 na 2 % v roku 2015.

Bratislava 12. februára (TASR) - Z rastu slovenskej ekonomiky v poslednom štvrťroku minulého roka ťažil aj trh práce. Medziročný rast zamestnanosti sa zrýchlil z 1,4 % v roku 2014 na 2 % v roku 2015. Vo svojom aktuálnom komentári to konštatujú analytici Národnej banky Slovenska (NBS).

Celková zamestnanosť v 4. štvrťroku vzrástla o 0,4 %, teda o 10.200 osôb medzikvartálne a o 2 % medziročne. Ako uviedli analytici, tento nárast bol v súlade s očakávania prognózy NBS. "Z expanzie ekonomiky podporenej dočerpávaním eurofondov ťažil aj trh práce, kde sa opätovne vytvorili ďalšie pracovné miesta a ostal tak zachovaný trend z predošlého obdobia," uviedli analytici slovenskej centrálnej banky.

Pribúdanie nových pracovných miest naznačovali aj mesačné štatistiky. "Zamestnanosť rástla najmä v oblasti služieb a o niečo miernejšie v priemysle a v obchode," priblížili analytici národnej banky. Stavebníctvo tiež pravdepodobne zaznamenalo mierny nárast počtu pracujúcich, ale v porovnaní s ostatnými odvetviami sa stále spoliehalo na využívanie už zamestnaných ľudí. "Eurofondový dopytový impulz sa teda v zamestnanosti stavebníctva prejavoval len mierne, ale o to viac ovplyvnil mzdy v tomto odvetví a navyše sa nepriamo čiastočne mohol prejaviť v dobrých výsledkoch zamestnanosti obchodu a služieb," doplnili analytici NBS s tým, že po odznení tohto efektu začiatkom tohto roka môže dôjsť k stlmeniu rastu zamestnanosti. "Tempo by malo ale zotrvať nad nulou, čo už naznačujú prvé indikátory tohto roka," očakávajú analytici národnej banky.

Slovenská ekonomika v 4. štvrťroku minulého roka zaznamenala medziročný rast na úrovni 4,2 %. Analytici NBS uviedli, že to bol najvyšší hospodársky rast od začiatku roka 2011.