Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Slovensko nezaplatí do rozpočtu EÚ viac, únia mu vráti 53 miliónov eur

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sú čistým príjemcom prostriedkov z EÚ. Takmer 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných z rozpočtu EÚ.

Bratislava 28. októbra (TASR) – Slovensko nebude musieť navýšiť svoj príspevok do spoločného európskeho rozpočtu.

Ubezpečuje o tom Európska komisia (EK) v reakcii na medializované obavy, čo bude pre Slovenskú republiku znamenať odpor Veľkej Británie uhradiť svoje záväzky voči rozpočtu Európskej únie (EÚ).

"Naopak, pre Slovensko to znamená zníženie príspevku o 53 miliónov eur," vyčíslil Andrej Králik zo Zastúpenia EK na Slovensku.

Vedúci tlačového a politického oddelenia pripomenul, že na základe výpočtov komisie podľa parametra hrubého národného dôchodku (HND) musia niektoré štáty, ako sú napríklad Veľká Británia, Holandsko či Taliansko, doplatiť svoje príspevky do rozpočtu EÚ. "Pre to, že časť týchto krajín nesplnila svoje záväzky v plnej miere, museli ostatné krajiny vrátane SR do rozpočtu doplácať," zdôraznil.

Ako dodal, Európska komisia teraz spravodlivo požaduje, aby si všetky štáty plnili svoje záväzky. "Tieto dodatočné zdroje, ktoré sa majú doplatiť, zároveň slúžia na kompenzáciu krajín, vrátane SR, ktoré museli platiť viac, než to zodpovedá ich hrubému národnému dôchodku," vysvetlil Králik.

Zároveň však upozornil, že Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sú čistým príjemcom prostriedkov z EÚ. V rokoch 2007 až 2013 získalo z európskeho rozpočtu 12,86 miliardy eur a odviedlo doň 6,11 miliardy eur, čo predstavuje kladnú rozpočtovú pozíciu v sume 6,75 miliardy eur. Takmer 80 % všetkých verejných investícií na Slovensku je financovaných z rozpočtu EÚ.

Britský premiér David Cameron odmietol požiadavku Európskej únie, aby jeho vláda odviedla do spoločnej pokladnice európskeho bloku dodatočných 2,1 miliardy eur. Cameron totiž doma čelí veľkému tlaku členov svojej Konzervatívnej strany, ktorí presadzujú referendum o vystúpení Británie z EÚ. Vyhlásil, že únia trestá Britániu za to, že sa jej darí. Spolu s holandským premiérom Markom Ruttem už rokovali o spoločnom proteste.