Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko sa podľa prognóz EÚ môže tešiť na badateľný ekonomický rast

Ilustračná fotografia Foto: TASR - Michal Svítok

V dokumente EK sa zdôrazňuje, že kombinovaná sila série pozitívnych faktorov posúva EÚ v najbližších troch rokoch k miernemu, no badateľnému ekonomickému rastu.

Brusel 5. mája (TASR) - Slovenská republika podľa dnes zverejnených jarných prognóz Európskej komisie (EK) o raste európskej ekonomiky bude v najbližších dvoch rokoch patriť medzi krajiny s najvyšším rastom v EÚ aj v eurozóne. Prognózy naznačujú očakávané oživenie ekonomiky, sú celkovo priaznivé pre EÚ aj pre eurozónu.

Komisia uviedla, že ak SR mala v roku 2014 rast hrubého domáceho produktu na úrovni 2,4 %, čo Slovensko postavilo na 6. najlepšiu priečku v eurozóne a 10. pozíciu v rámci 28-člennej EÚ, tohto roku by sa situácia mala zlepšiť. Vlani sa najviac darilo Írsku (4,8 %) a najmenej Cypru (-2,3 %).

V roku 2015 nám EK predpovedá 3-percentný rast HDP, čo našu krajinu stavia na 4. priečku najrozvíjajúcejšej sa ekonomiky v eurozóne (1,5 %) a celkovo 5. priečku v EÚ (odhad 1,8 %). Aj tohto roku by sa najviac malo dariť Írsku a tiež Malte (3,6 %), najhorší scenár čaká opäť Cyprus (-0,5 %).

Najlepšie vyhliadky podľa odborníkov z exekutívy EÚ čakajú Slovákov v roku 2016, keď by sme mali dosiahnuť 3,4-percentný rast HDP (rovnako ako Poľsko) a obsadiť 2. najlepšiu pozíciu v eurozóne (1,9-% rast) aj v EÚ samotnej (2,1 %). Na budúci rok - podľa prognóz EK - bude mať rýchlejší ekonomický rast iba Írsko a Luxembursko (3,5 %).

V dokumente EK sa zdôrazňuje, že kombinovaná sila série pozitívnych faktorov posúva EÚ v najbližších troch rokoch k miernemu, no badateľnému ekonomickému rastu. Revízia predošlých odhadov sa týka aj čísiel za vlaňajšok, keď skutočný rast HDP v eurozóne nakoniec dosiahol 0,9 %. Tohto roku by mal byť rast HDP eurozóny na úrovni 1,5 % a v roku 2016 na takmer 2-percentnej hranici (1,9 %). Pre EÚ ako celok sú prognózy ešte priaznivejšie, v porovnaní s vlaňajším 1,4-% rastom, odhady na tento rok hovoria o raste vo výške 1,8 % a v roku 2016 by sa rast HDP mohol vyšplhať na 2,1 %.