Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Ekonomika

Slovensko je medzi 30 krajinami s najlepším podnikateľským prostredím

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

V rebríčku sa za Slovenskom umiestnili krajiny ako Španielsko, Česká republika či Maďarsko.

Bratislava 28. októbra (TASR) - V rebríčku Svetovej banky Doing Business 2016 Slovensko skončilo na 29. mieste zo 189 krajín sveta. Nachádza sa tak v prvej tridsiatke štátov s najlepším podnikateľským prostredím. Oproti minuloročnému hodnoteniu sa udržalo na rovnakej pozícii. Na rovnakej priečke skončilo aj Slovinsko. V rebríčku sa za Slovenskom umiestnili krajiny ako Španielsko, Česká republika (36. miesto) či Maďarsko na 42. priečke.

"Toto pozitívne hodnotenie je výsledkom reforiem a mnohých konkrétnych opatrení vlády, najmä v oblasti začatia podnikania, ochrany investorov či platenia daní, ale aj v ďalších oblastiach," uviedlo v správe pre médiá Ministerstvo financií (MF) SR. V rámci krajín V4 je podľa rezortu financií Slovensko druhá najatraktívnejšia krajina a spomedzi krajín Európskej únie sa zaradilo do prvej polovice najlepších.

Ako ďalej priblížilo MF SR, krajina si polepšila takmer vo všetkých relevantných ukazovateľoch. "Môžeme hovoriť o reálnom zlepšení investičného prostredia, ale aj výraznom zlepšení v propagácii slovenského investičného prostredia pre potenciálnych zahraničných investorov. Napríklad v oblasti platenia daní sa až o polovicu znížil počet potrebných procedúr, a to z 20 na 10, a znížil sa aj počet hodín, ktorý podnikatelia venujú otázke daní," tvrdí rezort financií.

Okrem väčšiny oblastí, kde krajina urobila výrazný krok vpred, výzvou zostáva aj naďalej oblasť získania úveru a vynucovania kontraktov. "Veríme však, že vzhľadom na mnohé opatrenia v rámci súdnictva, ako aj ústretovo nastavenému štátnemu rozpočtu k tejto rozpočtovej kapitole na budúci rok, dôjde aj v tejto oblasti k zlepšeniu," predpokladá MF SR.

Index Svetovej banky Doing Business 2016 obsahuje 11 indikátorov ktoré hodnotia jednoduchosť a zlepšenie podnikateľskej aktivity v 189 krajinách. Indikátory pokrývajú oblasti, akými sú začatie podnikania, stavebné povolenia, dostupnosť elektrickej energie, registrovanie vlastníctva, získanie úveru, ochrana investorov, platenie daní, zahraničné obchodovanie, vymožiteľnosť práva či riešenie platobnej neschopnosti.