Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Slovensko je pre zahraničných realitných investorov menej atraktívne

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Konkurencieschopnosť Slovenska voči okolitým krajinám podľa neho znižuje aj súčasný stavebný zákon, ktorý predlžuje lehoty, aby mohol developér začať výstavbu.

Bratislava 27. novembra (TASR) - Slovensko prehráva súboj o zahraničné realitné investície s Českou republikou, Poľskom a Rumunskom. Dnes sa na tom zhodli účastníci diskusie v rámci konferencie Trh nehnuteľností 2012 v Bratislave. Podľa Radovana Miháleka zo spoločnosti Ca Immo je momentálne záujem potenciálnych nájomcov kancelárskych priestorov o Slovensko nízky, čo sa prejavuje aj na investíciách do výstavby administratívnych budov. "Hlavní konkurenti sú Poľsko, teraz už aj Rumunsko a naozaj tendre s týmito krajinami prehrávame," upozornil.

Podľa Petra Bečára z PointPark Properties SK je pre investorov v oblasti industriálnych realít v súčasnosti zaujímavou krajinou v rámci nášho regiónu najmä Poľsko. Už dlhšiu dobu totiž nezaznamenalo pokles ekonomiky, pričom poľská vláda nezanedbáva ani investície do infraštruktúry. Pre investorov je navyše zaujímavý aj tamojší trh, ktorý je neporovnateľne väčší oproti slovenskému. O niečo lacnejšie sú aj poľské pozemky. "Akonáhle je tu firma, ktorá sa môže rozhodnúť medzi Poľskom a Slovenskom a nezáleží jej na lokalite, tak to rozhodnutie je úplne jasné. Na Slovensko prichádzajú len tie spoločnosti, ktoré tu chcú byť z nejakého konkrétneho dôvodu," priblížil Bečár.

Menej atraktívnym pre developérov sa slovenské prostredie stalo aj vďaka nedávnemu zvýšeniu správnych poplatkov. Pri väčších industriálnych halách sa už poplatky za stavebné povolenie a kolaudáciu pohybujú na úrovni desiatok tisíc eur. Predraží sa tak napríklad aj zmena stavby pred dokončením, ktorú investori pomerne často v SR využívali. "Je pravda, že Česká republika a Poľsko tie poplatky nemajú. Vzhľadom k tomu, že ten región je tak malý, môže to viesť aj k tomu, že sa rozhodnú ostať na Morave, alebo na severe od Slovenska," podotkol Erik Štefanovič zo spoločnosti Delta Projektconsult Slovakia.

Konkurencieschopnosť Slovenska voči okolitým krajinám podľa neho znižuje aj súčasný stavebný zákon, ktorý predlžuje lehoty, aby mohol developér začať výstavbu. Naproti tomu napríklad v Českej republike je už možné zlučovať proces vybavovania stavebného povolenia a územného rozhodnutia, čo výrazne skráti a zlacní proces prípravy stavby.

"Týmto smerom by sa mala uberať aj Slovenská republika a stavebný zákon by sa mal priblížiť štandardom, ktoré sú bežné inde v Európe, kde sa dá stavba pripraviť za pár mesiacov," konštatoval Štefanovič. Ako dodal, účinným krokom by bolo, ak by sa pri niektorých jednoduchších stavbách vôbec nevyžadovala kolaudácia. Napríklad v Rakúsku ju v tomto prípade nahradilo potvrdenie staviteľa, že dielo zrealizoval presne podľa dokumentácie.