Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko láka investorov, objem investícií sa takmer zdvojnásobil

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo v roku 2015 sa na slovenskom trhu komerčných nehnuteľností investovalo 446 miliónov eur, vlani to bolo už 855 miliónov eur. Až 79 % týchto investícií malo zahraničný pôvod.

Bratislava 9. mája (TASR) – Objem investícií do komerčných nehnuteľností na Slovensku sa medziročne takmer zdvojnásobil a mal by ďalej rásť. Väčšina investícií má pritom zahraničný pôvod. Upozornila na to realitno-poradenská spoločnosť CBRE Slovensko, podľa ktorej sa SR stáva čoraz väčším lákadlom pre investorov z celého sveta.

Zatiaľ čo v roku 2015 sa na slovenskom trhu komerčných nehnuteľností investovalo 446 miliónov eur, vlani to bolo už 855 miliónov eur. Až 79 % týchto investícií malo zahraničný pôvod.

„Peniaze, ktoré boli investované na Slovensku minulý rok, pochádzali hlavne z Ázie, Austrálie, Južnej Afriky, Rakúska, Českej republiky a Nemecka,“ priblížil riaditeľ oddelenia investičných nehnuteľností spoločnosti Marián Mlynárik na dnešnom stretnutí s novinármi v Bratislave.

Najväčšou investíciou bol predaj nákupného centra Central v Bratislave za 175 miliónov eur. Slovenská spoločnosť Immocap predala celý svoj podiel firme Allianz Real Estate.

Poradenská firma poukázala na to, že pozornosť investorov v regióne strednej Európy sa začína preorientovávať z trhov Poľska a Česka, ktoré sa im zdajú byť drahé, viac na Slovensko a Maďarsko.

„Naše členstvo v eurozóne je pre nich veľmi dôležité, sme jediná krajina v rámci V4, ktorá má euro. Druhá vec je stabilita podnikateľského prostredia, rast HDP viac ako 3-%, tiež zlepšovanie výhľadu ratingu Slovenska, stabilita výnosov do svojich investícií,“ opísal Mlynárik.

Z celkového objemu 855 miliónov eur investícií smerovalo 49 % do maloobchodu, 26 % do logistických priestorov a 14 % do kancelárií. V kancelárskom segmente sa všetky investície uskutočnili v Bratislave.

„Tento rok sa investori zameriavajú hlavne na kancelársky a logistický trh. To budú dva sektory, ktoré budú dominovať tento rok. Predpokladáme taktiež porovnateľný objem investícií,“ uviedol Mlynárik.

Kancelársky trh už nie je podľa CBRE trhom nájomcov, ale prenajímateľov. Ceny prenájmu stúpajú a vlastníci budov už prestávajú investovať do rôznych úľav a opatrení na prilákanie nájomcov. Neobsadenosť kancelárskych priestorov v Bratislave dosiahla vlani nízku hranicu 7,2 %, v metropolách okolitých krajín je dvojciferná.

„Nie je voľný priestor, firmy musia rozmýšľať v dlhodobom horizonte. Firmy tu rastú, rozširujú sa, hlavne je to ťahané IT firmami a centrami zdieľaných služieb,“ dodal riaditeľ oddelenia prenájmu kancelárskych priestorov spoločnosti Oliver Galata.