Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko má silné tradície a know-how vo viacerých odvetviach

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Vo vzdelávaní a profesionálnom zameraní sa treba orientovať aj na tradičné odvetvia.

Bratislava 24. januára (TASR) – Profesie, ktoré budú na Slovensku naďalej najviac vyhľadávané sú tie, ktoré budú využiteľné v automobilovej výrobe. Tá je však podľa riaditeľa Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Petra Kremského stále viac automatizovaná a robotizovaná. Vo vzdelávaní a profesionálnom zameraní sa preto podľa neho treba orientovať aj na tradičné odvetvia.

"Pre Slovensko je perspektívna priemyselná výroba, najmä elektrotechnika, spracovanie dreva, špeciálne oblasti energetiky a strojárstva, kde máme silné tradície a know-how. Oveľa väčší potenciál však vidíme v rozvoji trhových služieb, cestovného ruchu, vzdelávania, či internetového priemyslu," skonštatoval pre TASR výkonný riaditeľ PAS.

Medzi žiadané profesie zaradil okrem montáže automobilov aj strojárske profesie v obrábaní kovov, mechatroniku, nastavovanie a obsluhu obrábacích strojov a elektrotechnické profesie všetkého druhu. Ale aj všetky druhy profesií v IT oblasti od obsluhy, nastavenia a obsluhy hardvéru, softvéru, sietí, serverov. V oblasti služieb najmä profesie vhodné do centier poradenstva a ekonomických služieb.

"Perspektívu majú ľudia so znalosťami účtovníctva, práva, ekonomických procesov, IT a zároveň znalosťou cudzích jazykov a komunikačnými zručnosťami," myslí si Kremský a ako dodal, vo všeobecnosti sa podnikatelia sťažujú na byrokraciu, korupciu, nefunkčné súdnictvo, ekonomickú kriminalitu, vysoké dane a ceny energií. "Tieto prekážky im vytvárajú nadbytočné náklady, znevýhodňujú ich voči zahraničnej konkurencii a bránia im zvyšovať platy zamestnancov, vytvárať nové pracovné miesta, upevňovať svoje postavenie na trhu a rozširovať svoje aktivity," podčiarkol. V niečom štát podľa Kremského pôsobí pozitívne, v niečom negatívne, vo väčšine oblastí však pôsobenie štátu hodnotí ako neutrálne.

Projekt duálneho vzdelávania, ktorý má využitie najmä v priemysle, bol však podľa Kremského slabo pripravený. "Nám je len ľúto, že pre slabú pripravenosť projektu a slabú informovanosť sa podarilo obsadiť iba časť možných miest pre duálne vzdelávanie, projekt sa preto rozbehol iba v obmedzenom režime," skonštatoval. Ďalší projekt RE-PAS, ktorý sa realizuje na úradoch práce a v rámci ktorého sa ľudia môžu rekvalifikovať, podľa šéfa PAS napomôže zlepšiť situáciu na trhu práce, len ak ľudia o rekvalifikácie prejavia záujem a tie sa nebudú robiť iba naoko.