Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovensko malo mať podľa SaS vyrovnaný rozpočet už v tomto roku

Opozičný poslanec za SaS Eugen Jurzyca Foto: TASR/Jakub Kotian

Pomalé znižovanie deficitu pritom podľa SaS nie je žiadnym umením.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Pri takých priaznivých podmienkach, v akých je Slovensko aj svet, mala mať SR vyrovnaný rozpočet už v tomto roku. Uviedol to poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Eugen Jurzyca v reakcii na návrh rozpočtu na rok 2019, ktorý v stredu schválil vládny kabinet. Podľa neho si vláda vyrovnaný rozpočet odkladá na volebný rok.

"Opäť vyhrala populistická politika a vláda si slávu v podobe vyrovnaného rozpočtu odkladá na volebný rok," myslí si Jurzyca, podľa ktorého priaznivé podmienky vo svete nasvedčovali tomu, že vyrovnaný rozpočet malo mať Slovensko už minimálne tento rok, pričom rozpočet na rok 2019 mal byť už prebytkový. "A verejný dlh mal klesať v pomere k HDP," dodal.

Pomalé znižovanie deficitu pritom podľa SaS "nie je žiadnym umením". "Umením je vytvoriť rozpočtový prebytok a súčasne robiť reformy, ktoré občanom dlhodobo zabezpečia dobrý život, sociálne istoty a zo Slovenska spravia úspešnú krajinu, ktorá sa v modernizácii zaradí ku krajinám ako Nemecko či Švédsko," podotkol Jurzyca. Zároveň kritizoval súčasnú vládu za neefektívne míňanie verejných zdrojov. SaS preto tento návrh rozpočtu v parlamente nepodporí.

 Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) vníma kritiku zo strany opozície ako tzv. povinnú jazdu. Uviedol, že Slovensko má na dosah vyrovnané hospodárenie, a súčasne dodal, že nikdy nehovoril, že všetky peniaze sa vynakladajú efektívne. "Vždy sa nájdu problémy a je to môj rezort, ktorý na náš návrh presadil do programového vyhlásenia vlády vznik Útvaru hodnoty za peniaze, dal dohromady ľudí, ktorí pôsobia nezávisle," poznamenal Kažimír po stredajšom rokovaní vlády.

Návrh štátneho rozpočtu počíta s poklesom dlhu aj deficitu v budúcich rokoch. V roku 2019 má deficit verejných financií prvýkrát klesnúť na úroveň 0,10 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku má byť hospodárenie štátu vyrovnané.