Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Slovensko momentálne nemá šancu vychovať nobelistu, zhodujú sa vedci

Ani so slovenskou vedou to však podľa Majkovej netreba vidieť čierno-bielo, keďže tu pôsobia odborníci a vedecké tímy svetovej kvality.

Bratislava 23. februára (TASR) – Slovensko sa tak skoro nebude môcť popýšiť Nobelovou cenou za vedecký prínos, zhodujú sa vedci. Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Jaromír Pastorek hovorí, že takého ocenenie musí vychádzať z dlhodobej podpory vedy a jej celkového postavenia v spoločnosti. „To akoby ste chceli, aby kôň vyhral a začali by ste ho kŕmiť dva týždne pred pretekmi,“ povedal šéf SAV pre TASR.

Podpredsedníčka akadémie Eva Majková hovorí, že nositelia Nobelových cien vyrastajú v motivačnom, náročnom a stimulujúcom prostredí. „Myslím, že je veľmi málo pravdepodobné, aby sa na Slovensku v priebehu krátkeho časového úseku objavil nejaký laureát Nobelovej ceny. To ale vôbec nevylučuje, že by nejaký Slovák, ktorý funguje v priaznivejšom prostredí, túto cenu získal,“ domnieva sa vedkyňa.

Ani so slovenskou vedou to však podľa Majkovej netreba vidieť čierno-bielo, keďže tu pôsobia odborníci a vedecké tímy svetovej kvality. „Z účasti na medzinárodných projektoch a z pohľadu produktivity a citovanosti sú najúspešnejšie kolektívy v oblasti materiálových vied a biomedicíny. To sú aj v súčasnosti ťažiskové smery SAV, kde je pomerne veľká koncentrácia špičkových kolektívov,“ uviedla v rozhovore pre TASR.

Kvalitné vedecké tímy na SAV pôsobia tiež v základných vedách, kvantovej informatike, kvantovej chémii či v matematike. „Matematický ústav SAV patrí dlhodobo medzi špičkové pracoviská,“ dodala. Ako príklady popredných slovenských vedcov spomenula napríklad profesora Vladimíra Bužeka, ktorý je odborníkom na kvantovú informatiku, bývalého riaditeľa Ústavu materiálov a mechaniky strojov Františka Simančíka či predsedu SAV, ktorý sa zameriava na oblasť virológie. Kvalitnú vedeckú reprezentáciu má Slovensko aj v zahraničí. Ako príklad Majková uviedla pôsobenie slovenských vedcov v známom švajčiarskom výskumnom centre CERN.