Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slovensko na summite v Riu podporí prechod na zelenú ekonomiku

Okrem zeleného hospodárstva má byť nosnou témou summitu aj silnejší globálny inštitucionálny rámec pre trvalo udržateľný rozvoj.

Bratislava 4. júna (TASR) - Slovensko bude na nadchádzajúcej Konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) o trvalo udržateľnom rozvoji, ktorá sa uskutoční 20.-22. júna v brazílskom Riu de Janeiro, podporovať východiská a perspektívy predložené v návrhu záverečného dokumentu z konferencie Rio+20, ako aj v nedávnych stanoviskách Európskej rady. Tie počítajú s prechodom na zelené hospodárstvo a reformou inštitucionálneho rámca trvalo udržateľného rozvoja v rámci OSN.

O stanovisku Slovenska, ktoré 16. mája schválila vláda, dnes informoval minister životného prostredia Peter Žiga aj účastníkov pracovného stretnutia pred blížiacim sa summitom OSN, ktoré zorganizoval parlamentný výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie v spolupráci s Geografickým ústavom SAV a STUZ/SR. Ako poznamenal na jeho otvorení predseda výboru Mikuláš Huba, svet žije v čase prehlbujúcej sa krízy a éra života na dlh sa končí, čo môže byť podľa jeho slov aj dobré.

Očakáva sa, že na konferencii Rio+20 by sa malo pokročiť v otázke globálneho prechodu k zelenému hospodárstvu vytvorením stratégie. Zelená ekonomika má podporiť ochranu životného prostredia, prispieť k odstráneniu chudoby, podporiť konkurencieschopnosť a podnietiť nízkouhlíkový rast, pri ktorom sa efektívne využívajú zdroje. Slovensko v tomto smere podporí úsilie EÚ o prijatie Plánu prechodu na zelenú ekonomiku s časovým harmonogramom pre konkrétne ciele a opatrenia na medzinárodnej, respektíve na regionálnej úrovni.

"Vo väčšine vecí akceptujeme alebo podporujeme pozíciu, ktorú má Európska únia. Toto stretnutie ukázalo, že treba ďalej diskutovať o smerovaní k tzv. zelenej ekonomike," skonštatoval pre TASR riaditeľ Greenpeace Slovensko Juraj Rizman. Privítal by, keby sa viedla diskusia o tom, čo konkrétne to znamená a ako sa deklarácie zrealizujú v praxi. Dnešné stretnutie označil za dôležité, keďže, ako poznamenal, trvalo udržateľný rozvoj nie je na Slovensku témou a považuje preto za potrebné o ňom viac diskutovať.

Okrem zeleného hospodárstva má byť nosnou témou summitu aj silnejší globálny inštitucionálny rámec pre trvalo udržateľný rozvoj. V tomto smere sa najčastejšie hovorí o transformácii Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) na špecializovanú agentúru OSN, čo SR podporuje. Pred vytvorením novej Rady pre trvalo udržateľný rozvoj však uprednostňuje reformu a posilnenie Hospodárskej a sociálnej rady OSN (ECOSOC).

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun označil toto podujatie za jedno z najdôležitejších globálnych stretnutí v novodobých dejinách. Aktívnu účasť na ňom prisľúbili lídri najvýznamnejších krajín sveta. Slovensko na ňom bude zastupovať delegácia vedená ministrom Žigom.