Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Slovensko najviac pochybilo pri čerpaní eurofondov spomedzi štátov EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovensko muselo vrátiť takmer 16 % zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) čerpaných v rokoch 2013 až 2016, informoval dnes Európsky úrad na boj proti podvodom.

Brusel 31. mája (TASR) – Slovensko muselo vrátiť takmer 16 % zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) čerpaných v rokoch 2013 až 2016, informoval dnes Európsky úrad na boj proti podvodom (OLAF). Samotné slovenské úrady pri kontrole odhalili najviac nezrovnalostí pri čerpaní eurofondov spomedzi členských štátov. Europoslanec Vladimír Maňka v tom vidí efektivitu kontrolných orgánov, Richard Sulík si zas myslí, že za vracanie štrukturálnych fondov môže rozšírená korupcia.

"Samozrejme, môže niektorá krajina byť viac efektívna v tom, že má kvalitnejšiu kontrolu a môže odhaliť viac problémov a Slovensko môže byť v tejto kategórii. To znamená, že má špičkovú prísnu kontrolu," uviedol Maňka, europoslanec za Progresívnu alianciu socialistov a demokratov.

Maňka tvrdí, že odhalenia slovenských kontrolných orgánov i OLAFu, ktoré vyústili do vracania eurofondov, môžu byť spôsobené podvodmi i nezrovnalosťami.

Europoslanec za skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov Richard Sulík považuje za dôvod vracania eurofondov podvody a korupciu. Pripomenul, že sám podal niekoľko podnetov na OLAF, na základe ktorých museli byť vrátené peniaze.

"Som presvedčený o tom, že pri tom vrátení peňazí je s odstupom času najväčší dôvod korupcia, ktorá sa, samozrejme, prejaví ako predraženie tých produktov, alebo ako nezmyselne nakúpené veci," vyhlásil Sulík.

OLAF dnes vo svojej výročnej správe uviedol, že Slovensko v ostatných troch rokoch pochybilo pri čerpaní eurofondov v 1360 prípadoch. Na väčšinu nezrovnalostí prišli slovenské kontrolné úrady, ale Slovensko preto muselo vrátiť 13,14 % platieb zo štrukturálnych fondov. Slovensko zároveň vrátilo 2,55 % z vyplatených eurofondov na základe vyšetrovaní OLAF. Dokopy Slovensko muselo vrátiť najviac peňazí zo štrukturálnych fondov spomedzi členských štátov.

OLAF dnes informoval, že v roku 2016 uzavrel 272 prípadov a otvoril 272 nových vyšetrovaní. Celkovo vydal 346 odporúčaní, respektíve korekcií, na základe ktorých sa do rozpočtu EÚ vrátilo 631 miliónov eur. Priemerná dĺžka vyšetrovania sa skrátila na 18,9 mesiaca.