Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko navštevuje čoraz viac turistov, stúpa počet Rusov a Číňanov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Na zvyšovaní návštevnosti sa rovnomerne podieľali domáci aj zahraniční dovolenkári. Zvlášť potešiteľný po takmer dvoch rokoch poklesu je nárast návštevníkov z Ruska.

Bratislava 28. marca (TASR) - Po rekordnom roku 2015, v ktorom Slovensko navštívilo 4,3 milióna turistov, pokračuje záujem o dovolenku v SR aj na začiatku tohto roka. V januári medziročne narástol počet návštevníkov Slovenska o 31 %, čo celkovo predstavuje 320.000 dovolenkárov. Ide o najlepší januárový výsledok v histórii.

Na zvyšovaní návštevnosti sa rovnomerne podieľali domáci aj zahraniční dovolenkári. Pre domácu dovolenku sa rozhodlo 198.000 návštevníkov (+31 %), zo zahraničia prišlo 122.000 turistov (+30 %).

K nárastu počtu turistov prispeli aj marketingové aktivity Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR), vrátane presne cielených reklamných kampaní v televíziách a v on-line prostredí. Zimné strediská lákali návštevníkov veľmi dobrými lyžiarskymi podmienkami, ťahákom boli aj Majstrovstvá Európy v krasokorčuľovaní. Návštevnosť pozitívne ovplyvnilo zlepšujúce sa letecké spojenie na Slovensko, ale aj práca krajských a oblastných organizácií cestovného ruchu či subjektov, ktoré pôsobia v cestovnom ruchu.

"Nárast počtu turistov sme zaznamenali zo všetkých hlavných zdrojových trhov, ako sú Česká republika, Poľsko, Maďarsko, Nemecko, Rakúsko. Zvlášť potešiteľný po takmer dvoch rokoch poklesu je nárast návštevníkov z Ruska. Prispelo k tomu upravenie leteckého spojenia z Moskvy a Petrohradu cez Rigu do Popradu, o čo sa výraznou mierou zaslúžila aj SACR či spustenie novej priamej leteckej linky z Moskvy do Bratislavy. Viac dovolenkárov evidujeme z krajín západnej Európy –Talianska, Španielska a Veľkej Británie. Zvýšila sa aj návštevnosť zo vzdialených krajín, ako sú Čína, USA či Južná Kórea, kde SACR propaguje Slovensko v spolupráci s krajinami V4," povedala pre TASR Marta Kučerová, generálna riaditeľka SACR.