Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovensko obhájilo 20. miesto v hodnotení digitálnej výkonnosti DESI

Na snímke predseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši. Foto: TASR - Pavol Zachar

Index monitoruje pripravenosť krajín v oblasti digitálnej konektivity, digitálnych zručností, on-line aktivít, informatizácie podnikov a elektronizácie verejných služieb.

Bratislava 23. mája (TASR) – Slovensko obhájilo 20. miesto z roku 2017 v každoročnom hodnotení digitálnej výkonnosti členských krajín index DESI 2018. TASR o tom v stredu informoval odbor komunikácie a protokolu Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu. Slovensko zvýšilo výkonnosť o 4 body zo 45,5 na 49,5 bodu.

Index monitoruje pripravenosť krajín v oblasti digitálnej konektivity, digitálnych zručností, on-line aktivít, informatizácie podnikov a elektronizácie verejných služieb. "Zlepšili sme výkon v každej z meraných oblastí. Najviac však v používaní digitálnych technológií pri podnikaní a v digitálnych verejných službách. V on-line službách štátu Slovensko postúpilo dokonca o 4 miesta, z 24. na 20. miesto," uviedol vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) s tým, že najslabšiu výkonnosť má SR v digitálnych zručnostiach obyvateľstva.

Podľa odboru sú Slováci aktívnymi používateľmi internetu, zapájajú do čítania správ, účasti na sociálnych sieťach, alebo komunikujú prostredníctvom hlasových alebo videohovorov. V rámci všetkých týchto činností sú aktívnejší v porovnaní s celkovou mierou používania internetu na úrovni Európskej únie. "Takisto stále viac slovenských firiem predáva on-line. Prejavuje sa to zvýšením obratu pri elektronickom obchodovaní malých a stredných podnikov, ktoré prinieslo Slovensku 7. najlepšie skóre v EÚ," konštatoval odbor.

Novinkou indexu je hodnotenie úrovne elektronického zdravotníctva, kde sa Slovensko umiestnilo na 15. priečke. V oblasti pripojenia na internet sa takisto výsledky DESI mierne zlepšili, avšak väčšina ukazovateľov je stále pod priemerom EÚ. Dobrou správou je pokrytie ultrarýchlym širokopásmovým internetom, ktoré výrazne presahuje priemer Únie, pripomenul odbor.

Tento rok Európska komisia (EK) prepojila index s pravidelnou Správou o digitálnom pokroku. EK v správe informovala, že EÚ aj naďalej zvyšuje svoju celkovú digitálnu výkonnosť, pričom nožnice medzi digitálne najrozvinutejšími a najmenej rozvinutými členskými štátmi sa začali zatvárať. Dánsko, Švédsko, Fínsko a Holandsko sú v tohtoročnom hodnotení lídrami, na konci rebríčka sú Taliansko, Bulharsko, Grécko a Rumunsko, uzatvára odbor.