Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Potrebujeme ozdravenie 2. dôchodkového piliera, tvrdia odborári

Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa viceprezidenta odborárov je 2. pilier vhodný pre sporiteľov vo veku do 40 rokov a ľudí, ktorí zarábajú nad 1000 eur.

Bratislava 19. marca (TASR) - Ak má 2. dôchodkový pilier na Slovensku v budúcnosti fungovať, je potrebné jeho ozdravenie. Presvedčený je o tom viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Slavomír Manga. "V 2. pilieri je 1,5 milióna ľudí, z ktorých jeden milión tam nemá čo robiť z hľadiska veku alebo príjmov. Moje osobné presvedčenie je, že každý funkčný a zmysluplný systém by mal byť otvorený. Teda, aby bola možnosť vstúpiť, vystúpiť z neho, respektíve robiť v rámci neho korekcie," skonštatoval na dnešnom brífingu pre TASR Manga. Podľa neho je 2. pilier vhodný pre sporiteľov vo veku do 40 rokov a ľudí, ktorí zarábajú nad 1000 eur.

V Českej republike sa rozhodla súčasná vláda 2. pilier zrušiť. "V súčasnosti je pripravená úprava, ktorá ho ruší. Ukázalo sa, že oň taký veľký záujem nie je, pretože i ľudia mali medzitým možnosť sledovať, že zo sporiacich systémov sa môžu dočkať len toľko, koľko sa zarobí na kapitálových trhoch. Prešli sme krízou, ukázalo sa, že výnosy sú najproblematickejšia vec," uviedol viceprezident Českomoravskej konfederácie odborových zväzov Vít Samek.

U Čechov je však populárny 3. pilier, ktorý dotuje štát. Podľa Sameka je v ňom v súčasnosti 4,5 milióna ľudí, čo je takmer celá aktívna populácia. "Štátny príspevok je platený priamo účastníkom zo štátneho rozpočtu a my hovoríme, že je ho treba zvýšiť, aby tok peňazí do 3. piliera bol väčší. Snažíme sa umožniť, aby za deti mohli zmluvy uzatvárať už aj rodičia, aby sme predlžovali sporiacu fázu," priblížil zámery v susednej krajine Samek.

Zástupcovia konfederácií dnes v Bratislave diskutujú s odborníkmi v rámci konferencie o prioritách v dôchodkovom systéme. "Za ostatné obdobie sme zažili na Slovensku viac ako 50 intervencií do dôchodkového systému," poznamenal Manga.



Podľa KOZ SR sa aj v rámci 1. piliera ukazuje niekoľko problémov, ktoré je potrebné v súčasnosti riešiť. "Prvou prioritou je dôchodkový vek. V súčasnosti je stanovený dosť drasticky. Slovenskí občania sa dožívajú v priemere o päť rokov menej, ale dôchodkový vek zatiaľ tak, ako je definovaný, bude rovnaký vo všetkých vyspelých európskych štátoch. V tom vidíme veľkú mieru nespravodlivosti," doplnil Manga s tým, že zmeniť by sa mal najmä vek odchodu do dôchodku u žien. "Ak hovoríme o potrebe rastu natality, nemôžeme v dôchodkovom systéme nastaviť spôsob odchodu do dôchodku tak, že znevýhodňuje ženy, ktoré vychovávajú deti," uviedol Manga.

Prioritou KOZ je aj nastavenie výšky dôchodku. "Je logická väzba, že ak je nízka mzda, nemôže byť vysoký dôchodok. Na to sa dosť často zabúda a túto prioritu by sme chceli vrátiť do hry v rámci sociálneho dialógu," dodal viceprezident KOZ SR.