Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Slovensko prišlo takmer o 42 miliónov eur z EÚ, nevyčerpalo eurofondy

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hoci Slovensko prišlo o peniaze z EÚ, bude to mať podľa predložených materiálov pozitívny vplyv na verejné financie.

Bratislava/Stropkov 25. júna (TASR) – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR znížilo alokáciu prostriedkov Európskej únie (EÚ) do dvoch operačných programov o 41,7 milióna eur. Ide o peniaze, ktoré krajina nestihla vyčerpať z Operačného programu Rybné hospodárstvo (OP RH) a Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) ešte z roku 2015. Vyplýva to z materiálov, ktoré v utorok schválila vláda.

Keďže sa peniaze podľa pravidla N+3 nepodarilo využiť na projekty ani v nasledujúcich troch rokoch, muselo ministerstvo o nevyčerpanú sumu prostriedky EÚ znížiť.

O nižšiu sumu prišlo Slovensko v oblasti rybného hospodárstva. "Výsledná alokácia OP RH bude tým pádom znížená o celkovú sumu 2.831.975 eur za zdroj EÚ," spresnilo ministerstvo pôdohospodárstva v dôvodovej správe. Pôvodný rozpočet príspevku spoločenstva mal byť 15,785 milióna eur, revíziou sa znížil na 12,953 milióna eur.

O väčší balík eurofondov prišlo Slovensko v IROP. V tomto operačnom programe na základe rovnakého pravidla ministerstvo vyčíslilo výšku dekomitmentu (trvalej straty finančných prostriedkov) za finančný záväzok roku 2015 v objeme 38,892 milióna eur. "Pri rozdelení dekomitmentu riadiaci orgán pre IROP bral do úvahy stav kontrahovania jednotlivých prioritných osí programu k 31. decembru 2018, na základe ktorého navrhuje zníženie záväzku roku 2015 pre prioritné osi 1, 2, 3 a 5," uviedlo MPRV.

Hoci Slovensko prišlo o peniaze z EÚ, bude to mať podľa predložených materiálov pozitívny vplyv na verejné financie. Súčasťou každého operačného programu je aj spolufinancovanie štátu, a to v prípade odpísaných financií už nebude potrebné.