Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko sa stáva atraktívnou zastávkou v gastroturizme

Ilustračné foto Foto: TASR/Branislav Račko

Bryndzové halušky dnes našinci považujú za typické slovenské jedlo. S týmto prívlastkom sa dostalo aj do viacerých turistických bedekrov.

Bratislava 21. júla (TABLET.TV) – Čoraz viac zahraničných turistov navštívi našu krajinu aj kvôli cestovaniu za kvalitnou miestnou kuchyňou. Cestovanie za gurmánskym zážitkom nie je pre nich síce primárnym cieľom návštevy Slovenska, ale v porovnaní s minulosťou odchádzajú spokojnejší tak s ponukou jedál, ako aj s ich kvalitou, uviedol pre TABLET.TV Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr.

TURISTICKÁ GASTROMAPA by terazmedia

Bryndzové halušky dnes našinci považujú za typické slovenské jedlo. S týmto prívlastkom sa dostalo aj do viacerých turistických bedekrov. „Turisti ich ochutnajú, majú ich v ponuke mnohé reštaurácie, ale že by toto jedlo dominovalo, nemyslím si,“ uviedol Macko a doplnil, že zahraničný turista má už aj na Slovensku možnosť si vybrať z ponuky viacerých svetových kuchýň – ázijskú, arabskú, čínsku, vietnamskú, ale aj európsku.

Podľa riaditeľa Zväzu hotelov a reštaurácií Slovenska Mareka Harbuľáka sú tradičné slovenské jedlá stále v našich končinách žiadané, avšak turisti viac vyhľadávajú exotické jedlá v našich podmienkach.

Nielen to, čo máme na tanieri a čo jeme, ale aj to, v akom prostredí, posúva gastronomický zážitok míľovými krokmi vpred. Hotelieri sa zhodujú, že zážitok z jedla umocňuje aj prostredie, v ktorom je jedlo podávané a konzumované. Tento trend nasledujú aj mnohé reštauračné podniky, a preto sa snažia byť pre návštevníkov čo najatraktívnejšie. Zmena sa dotkla aj tepelných úprav jedál, uviedol šéfkuchár Lukáš Hesko, podľa ktorého je moderné sa vracať k používaniu klasického ohňa s využitím viacerých druhov dreva.

„Reštaurácie sa musia snažiť zaujať vizuálnym spôsobom. Tu sa kladie veľký dôraz na to, kde sú umiestnené, aj samotným vybavením interiéru,“ uviedol Harbuľák.

Kvalita služieb je podľa hotelierov už dnes na dobrej úrovni, pre zahraničie môžeme byť konkurenciou. Avšak tak ako sa stupňujú požiadavky turistov, tak by mala rásť aj kvalita toho, čo v rámci turizmu ponúkame.