Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko stúplo v hodnotení digitálnej konkurencieschopnosti

Ilustračná snímka Foto: TASR/Martin Baumann

EK označila Slovensko a Slovinsko za najprogresívnejšie krajiny.

Bratislava 3. marca (TASR) - Slovensko stúplo v hodnotení digitálneho vývoja a konkurencieschopnosti členských krajín Európskej únie, informuje Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu pod vedením Petra Pellegriniho (Smer-SD).

Európska komisia totiž sleduje pokrok a úroveň rozvoja digitálnej konkurencieschopnosti Európy v jednotlivých členských krajinách od roku 2015 meraním Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI).

Slovensko v ňom dosiahlo v roku 2017 v celkovom skóre hodnotu 0,46, maximum je 1. Posunulo sa tak o dve miesta vyššie na 20. miesto v EÚ. Čo sa týka piliera digitálnych verejných služieb, tu sa Slovensko posunulo z 27. na 23. miesto a vo využívaní otvorených údajov dosiahlo medzi krajinami EÚ rast z 15. na 9. miesto. Slováci sú zároveň mimoriadne aktívnymi používateľmi videohovorov, keďže tu zastávajú 5. miesto v indexe, a tiež veľmi aktívne nakupujú online, kde im patrí 10. priečka.

"Relevantné kroky a následné presne cielené investície v oblasti rozvoja informatizácie spoločnosti prinášajú výsledky a pokrok. Musíme však pokračovať v našej práci ešte intenzívnejšie," konštatoval Pellegrini.

Približne 78 % všetkých občanov Slovenska používa internet a 55 % všetkých osôb má aspoň základné digitálne zručnosti, ale naše podniky sú podľa neho pri osvojovaní si digitálnych technológií na zlepšenie produktivity alebo predaja pomalé. "Hoci v oblasti digitalizácie verejných služieb rýchlo napredujeme, na to, aby sme sa dostali medzi špičku Európy, musí naša verejná správa podstatne pridať," avizoval.

Podľa Európskej komisie tak Slovensko napreduje a dosahuje výrazný pokrok vo väčšine oblastí, s výnimkou pripojenia na internet a integrácie digitálnych technológií. Zreteľne sa rozšírilo využívanie mobilného širokopásmového pripojenia a zlepšili sa digitálne verejné služby. EK označila Slovensko a Slovinsko za najprogresívnejšie krajiny.