Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Slovensko uskutoční štúdiu o novom jadrovom odvetví,zafinancuje ju USA

Na snímke generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Branislav Strýček. Foto: TASR – Henrich Mišovič

Podľa Strýčka ide o začiatok spolupráce s americkými partnermi s ich cieľom posilniť energetickú bezpečnosť a vyrábať energiu čisto a spoľahlivo.

ratislava 9. novembra (TASR) - Slovensko sa stalo jednou z víťazných krajín medzinárodnej súťaže Phoenix, ktorej cieľom je podpora odklonu od spaľovania uhlia. Získalo tak grant pre financovanie štúdie o uskutočniteľnosti malých modulárnych reaktorov (SMR), ktorý podporí vláda USA v hodnote do dvoch miliónov eur. Na štvrtkovom brífingu k podujatiu Project Phoenix Workshop to uviedol generálny riaditeľ Slovenských elektrární Branislav Strýček a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková.

V rámci štúdie budú analyzované náklady na výstavbu a prevádzku SMR, pričom bude pripravený harmonogram povoľovacieho procesu a výstavby. "Bližšie posúdime päť slovenských lokalít pre prípadnú budúcu výstavbu SMR, konkrétne areál existujúcich jadrových elektrární Jaslovské Bohunice a Mochovce, areál tepelných elektrární Nováky a Vojany a areál východoslovenskej oceliarne U. S. Steel," uviedol Strýček.

Technológie SMR podľa Sakovej predstavujú nízkouhlíkovú alternatívu k energetike na báze uhlia a sú bezpečnejším a ekologicky prijateľnejším riešením. "Môžu významne pomôcť krajinám dosiahnuť svoje klimatické ciele. V tomto ohľade je žiaduce poskytnúť jasné signály a politickú podporu jadrovej energetike, aby sa rozvíjala v stabilnom a predvídateľnom prostredí týchto nových technológií," dodala.

Podľa Strýčka ide o začiatok spolupráce s americkými partnermi s ich cieľom posilniť energetickú bezpečnosť a vyrábať energiu čisto a spoľahlivo.

Saková doplnila, že výstavba SMR by mohla byť financovaná štátom alebo PPP projektmi. "Táto štúdia realizovateľnosti dá odpovede na viaceré otázky. Potom na úrovni vlády vzniknú otázky, ako jednoducho zabezpečiť rozvoj jadrovej stratégie na Slovensku, koľko bude štát môcť prispievať vzhľadom na verejné financie a akou formou prispejú aj súkromné financie," dodala.

Záujem o výstavbu SMR má aj americká spoločnosť Westinghouse Electric Company, ktorá v júli podpísala memorandum o možnom nasadení modulárneho reaktora s Jadrovou a vyraďovacou spoločnosťou (JAVYS).

Slovensko sa v septembri 2023 stalo jednou z víťazných krajín súťaže Phoenix spolu s Českom a Poľskom. Cieľom projektu je urýchliť prechod na čistú energiu podporou premeny uhoľných elektrární na bezpečné a spoľahlivé SMR. Má za cieľ podporovať transatlantickú spoluprácu pri nasadení malých modulárnych reaktorov v Európe a Eurázii. Na podujatí o novom jadrovom zdroji sa zúčastnili zástupcovia výskumných inštitúcií, priemyslu či politického spektra z 15 krajín v rámci Eurázie.