Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Slovensko v Európe podporuje daň z finančných transakcií

Podpredseda vlády a minister financií Peter Kažimír. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa ministra financií Petra Kažimíra je však ešte nutné analyzovať dopad dane na ekonomiku.

Bratislava 18. októbra (TASR) - Slovensko chce zaviesť daň z finančných transakcií. "Pridali sme sa ku krajinám, ktoré sa rozhodli pristúpiť k hlbšej spolupráci," konštatoval šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) počas dnešnej pravidelnej Hodiny otázok v Národnej rade (NR) SR.

Minister spresnil, že ak by sa daň odvádzala z operácií na akciovom trhu, tak by pre Slovensko priniesla 350.000 eur. V prípade, keď by sa zdaňovali aj transakcie s dlhopismi a derivátmi, tak by šlo o milióny eur. Upozornil však, že je ešte potrebné vykonať analýzu dopadu vplyvov na ekonomiku.

V súčasnosti nie sú jasné presné pravidlá, pričom rozhovory budú trvať minimálne rok. Únia nie je definitívne dohodnutá na daňovom základe či na tom, kam vybraná daň pôjde. Stále sú na stole tri varianty, a to príjem z dane smerujúci iba do národných rozpočtov, výber ako vlastný príjem EÚ či kombinácia týchto možností.

Iniciatíva zavedenia dane z finančných transakcií vyšla od Nemecka a Francúzska, pričom ju vrátane SR celkovo podporilo 11 krajín ako Taliansko, Španielsko či Estónsko. Kažimír upozornil, že SR preferuje zavedenie tejto dane globálne, a to buď na úrovni G20, EÚ 27, alebo prinajmenšom medzi štátmi euroskupiny.