Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Slovensko vedie vo využívaní inkasných služieb od externých firiem

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zo štúdie tiež vyplýva, že Európania nie sú veľmi disciplinovaní pri uhrádzaní faktúr, načas totiž platia v 78 % prípadov.

Bratislava 10. februára (TASR) – Zákazníci v Európe siahajú v oblasti manažmentu pohľadávok čoraz častejšie po spolupráci s externou firmou. Slovensko má v tomto smere spomedzi krajín východnej Európy prvenstvo. Podľa štúdie spoločnosti EOS Group s názvom European Payment Practices za rok 2015 sa až 46 % slovenských firiem či súkromných zákazníkov obrátilo pri riešení problému s inkasom pohľadávok na profesionálov.

Štúdia porovnávajúca 13 európskych krajín odhalila, že štáty východnej Európy nezvyknú veľmi často využívať externé služby pri postupe voči neplatičom. Svetlou výnimkou je však práve Slovensko, ktoré zaznamenalo 46-% podiel a skončilo tak na prvom mieste. Nechalo ďaleko za sebou krajiny ako Grécko (28 %), Rumunsko (31 %), Rusko (32 %) či Poľsko (35 %).

Naopak, na západe prevládajú praktiky obrátiť sa pri manažmente pohľadávok na externú spoločnosť a neriešiť problémy s dlžníkmi len po vlastnej linke. Najčastejšie sa tak deje v Rakúsku (52 %), Francúzsku (48 %), Belgicku (46 %) či Španielsku (45 %).

Celkovo je trend spolupracovať pri manažmente pohľadávok s externou spoločnosťou stúpajúci. Priemer za celú Európu bol vlani 40 %, rok predtým dosiahol tento ukazovateľ len 35 %. Najväčšími skokanmi v medziročnom porovnaní sú Francúzsko a Španielsko. Percentuálny podiel sa v prvej krajine takmer zdvojnásobil a v druhej vzrástol o 11 %.

„Je lepšie zveriť sa do rúk profesionálov. Množstvo našich firiem pochopilo, že spolupráca s odborníkmi znižuje riziko meškajúcich platieb, eliminuje objem nevymožiteľných pohľadávok, pomáha obnoviť likviditu a plynulý peňažný tok danej spoločnosti,“ uviedol konateľ firmy EOS KSI Slovensko Michal Šoltes.

Zo štúdie tiež vyplýva, že Európania nie sú veľmi disciplinovaní pri uhrádzaní faktúr, načas totiž platia v 78 % prípadov. Lepšie sú na tom západné krajiny ako Veľká Británia, Španielsko, Francúzsko, Rakúsko, Belgicko alebo Nemecko, ktoré zaznamenali 81-% podiel prijatých platieb v stanovenej lehote. Krajiny východnej Európy (Poľsko, Slovensko, Rusko, Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Grécko) mali len 75 % včas uhradených faktúr. SR skončila pod európskym priemerom, zákazníci tu platia v určenom termíne v 74 % prípadov.