Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovensko.Digital víta zastavenie elektronizácie Sociálnej poisťovne

Výkonný riaditeľ Slovensko.Digital Ján Hargaš, archívna snímka Foto: TASR - Martin Baumann

Odborníci projektu vyčítali napríklad jeho veľký rozsah aj skutočnosť, že sa nakupoval hardvér, hoci už funguje štátne dátové centrum, ktoré ho nakupuje centrálne.

Bratislava 15. decembra (TASR) – Občianske združenie Slovensko.Digital víta zastavenie projektu elektronizácie služieb Sociálnej poisťovne (SP) za 67 miliónov eur. Upozorňuje, že projekt pripravovaný pred niekoľkými rokmi nespĺňal dnešné podmienky v informatizácii. Od poisťovne žiada zverejniť podklady, ktoré k tomuto rozhodnutiu viedli.

„Keďže SP tvrdí, že rozhodnutiu predchádzala dôsledná analýza, určite nebude problém ju zverejniť, aby sa občania uistili, že všetky dosahy sa zvážili. Rovnako platí, že niektoré dôvody zrušenia, ako napríklad zmeny v nákupe hardvéru, boli známe už dávno. Otázka je, prečo sa im predošlé vedenie nevenovalo skôr a nechalo projekt dospieť až do dnešného stavu,“ uviedol pre TASR výkonný riaditeľ združenia Ján Hargaš.

IT špecialisti zo Slovensko.Digital na projekt poukázali už v máji. „Projektu chýbali argumenty. Predovšetkým chýbala poctivá a aktuálna štúdia, ktorá by vysvetlila zvolený postup. Hrozilo, že prostriedky budú vynaložené neefektívne, keďže podklady ešte z roku 2013 vo viacerých oblastiach nevyhovovali dnešnému stavu informatizácie,” vysvetlil Hargaš.

Odborníci projektu vyčítali napríklad jeho veľký rozsah aj skutočnosť, že sa nakupoval hardvér, hoci už funguje štátne dátové centrum, ktoré ho nakupuje centrálne. „Zástupcovia SP napríklad nevedeli vysvetliť, prečo sa projekt nakupuje ako jedna veľká zákazka a nedelí sa na časti, o ktoré by sa mohlo uchádzať viac subjektov a tlačiť tak na cenu,” doplnil Hargaš.

Generálny riaditeľ SP Ľubomír Vážny (Smer-SD) dnes informoval, že v priebehu procesu verejného obstarávania sa zmenili okolnosti, za ktorých bola táto súťaž vyhlásená. „Z uvedeného vyplynula potreba zmeny rozsahu predmetu zákazky. V čase vyhlasovania predmetného verejného obstarávania nebola a nemohla byť SP známa súčasná koncepcia a ciele informatizácie verejnej správy štátu ako celku,“ zdôvodnil.

Na zmeny, ktoré nastali v procese obstarávania, by bolo podľa Vážneho možné reagovať iba podstatnou zmenou zmluvy o dielo, a to označil za neprijateľné vzhľadom na zákon o verejnom obstarávaní aj na istotu financovania nového projektu z eurofondov. Rozpočet poisťovne totiž na tento účel neposkytuje dostatočné krytie.

Elektronizáciu procesov plánuje SP po novom riešiť formou dvoch základných projektov z eurofondov. Verejné obstarávanie by chcela vyhlásiť na budúci rok a systémy majú byť funkčné do roku 2019.