Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovenský bankový sektor dosiahol ku koncu marca zisk 166,3 miliónov

Na snímka budova Národnej banky Slovenska (NBS) v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Bankám ku koncu marca stúpli aj čisté výnosy z poplatkov a provízií.

Bratislava 5. mája (TASR) - Slovenský bankový sektor ku koncu marca tohto roka zaznamenal nárast zisku. Zatiaľ čo vlani v rovnakom období zisk predstavoval 140,1 milióna eur, ku koncu marca tohto roka dosiahol úroveň 166,3 milióna eur. Vyplýva to zo štatistických údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Ako sa ďalej uvádza vo výkazoch ziskov a strát, finančné domy na Slovensku zaznamenali mierny nárast čistého úrokového výnosu. Ten ku koncu tretieho mesiaca dosiahol úroveň 464,3 milióna eur, zatiaľ čo vlani v rovnakom období predstavoval 460,7 milióna eur. Čistý úrokový výnos sa pritom na výsledku hospodárenia celého sektora podieľa najväčšou mierou.

Bankám ku koncu marca stúpli aj čisté výnosy z poplatkov a provízií. Tie sa zvýšili na 134,6 milióna eur zo 113,7 milióna eur vlani v rovnakom období.

Slovenský bankový sektor zaznamenal v roku 2014 podľa predbežných neauditovaných výsledkov NBS celkový zisk vo výške 560,2 milióna eur, zatiaľ čo v roku 2013 to bolo 557 miliónov eur. "Hlavný vplyv na ziskovosť mal pokles úrokových nákladov, vďaka čomu čistý úrokový výnos stúpol o 4,9 %. Priaznivo sa prejavila aj znížená tvorba opravných položiek bánk," konštatovala vo svojom komentári Slovenská banková asociácia (SBA).