Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Slovenský bankový sektor za vlaňajšok dosiahol zisk 626 miliónov eur

Národná banka Slovenska (NBS) v Bratislave, archívne foto Foto: TASR/Tomáš Halász

Hlavný zdroj príjmov bánk, čistý úrokový výnos, napriek rastu objemu úverov klesol o 42 miliónov eur.

Bratislava 1. februára (TASR) - Slovenský bankový sektor za minulý rok zaznamenal nárast zisku. Medziročne sa zvýšil o 13,1 % na 626 miliónov eur. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Podľa Slovenskej bankovej asociácie (SBA) mali vlani najväčší pozitívny vplyv na hospodárenie bánk jednorazové faktory, akými bola nižšia tvorba opravných položiek a rezerv, ako aj pokles bankového odvodu. "Naopak, negatívne ovplyvnili ziskovosť nižšie čisté úrokové príjmy," doplnila SBA s tým, že tempo rastu ziskovosti sa postupne znižuje.

Hlavný zdroj príjmov bánk, čistý úrokový výnos, napriek rastu objemu úverov klesol o 42 miliónov eur. "Dôvodom sú nízke úrokové sadzby. Podiel tohto zdroja príjmu na celkovom prevádzkovom výnose klesol na 78 %," uviedla SBA.

Naopak, banky zaznamenali nárast čistých výnosov z poplatkov a provízií. Tie stúpli o 7,1 %.

Finančným domom sa darilo vlani aj v poskytovaní úverov. Celkové úvery poskytnuté klientom vzrástli o 10,9 %. Rast sa podľa SBA týkal retailových aj firemných úverov. "Podiel zlyhaných úverov sa medziročne znížil pod 5 %," dodala SBA.