Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Ekonomika

Deficit Slovenska dosiahol vlani 4,8 %, potvrdiť to ešte musí Eurostat

Foto: TASR

Rezort financií pripomína, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi je možné konštatovať významné zníženie deficitu verejných financií.

Bratislava 2. apríla (TASR) - Slovenská republika vlani podľa európskej metodiky ESA 95 hospodárila s deficitom na úrovni 4,8 % hrubého domáceho produktu (HDP) pri verejnom dlhu 43,3 % HDP.

Vyplýva to z predbežné výsledkov hospodárenia verejných financií za rok 2011, ktoré Štatistický úrad (ŠÚ) SR v spolupráci s Ministerstvom financií (MF) SR odoslali Eurostatu.

Údaje budú v priebehu najbližších dní Eurostatom verifikované. Európsky štatistický úrad následne 23. apríla zverejní oficiálne údaje o hospodárení verejných financií všetkých členov Európskej únie (EÚ).

Slovenské verejné financie vlani ovplyvnili dva významné jednorazové vplyvy. Išlo o vykázanie dlhov železničných spoločností a zdravotníckych zariadení z rokov 2008 až 2010 v objeme 633 miliónov eur, čo malo na deficit negatívny vplyv vo výške 0,8 % HDP. Daň z pridanej hodnoty uhradená konzorciom GRANVIA pri výstavbe rýchlostnej cesty R1 v celkovej výške 174 miliónov eur mala naopak pozitívny vplyv 0,2 % HDP.

Rezort financií pripomína, že v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi je možné konštatovať významné zníženie deficitu verejných financií z hodnoty 7,7 % v roku 2010 na 4,8 % HDP v roku 2011. "Pokiaľ by neboli v deficite zohľadnené vyššie uvedené jednorazové vplyvy, znížil by sa z hodnoty 8,13 % HDP v roku 2010 na 4,15 % HDP v roku 2011," vyčísľuje ministerstvo.

Oproti pôvodnému plánu vznikli v rozpočte viaceré rozdiely. Pozitívny vplyv na deficit mala predovšetkým úspora na spolufinancovaní európskych zdrojov v objeme 227 miliónov eur, lepšie hospodárenie Sociálnej poisťovne vo výške 186 miliónov eur, vyššie nedaňové príjmy vrátane príjmov za predĺženie licencie telekomunikačným operátorom v sume 168 miliónov eur či úspora výdavkov na obsluhe štátneho dlhu 156 miliónov eur.

Naopak, negatívny vplyv na deficit v porovnaní s rozpočtom spôsobilo hlavne prekročenie základných výdavkov na chod štátu vrátane výdavkov na zmluvné vzťahy so železničnými spoločnosťami v objeme 200 miliónov eur a výpadok daňových príjmov štátneho rozpočtu vo výške 148 miliónov eur.