Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Slovenský investičný holding je snahou o revolving prostriedkov

Na snímke minister financií SR Peter Kažimír Foto: TASR/Michal Svítok

Po dnešnom rokovaní vlády SR to uviedol jej podpredseda a minister financií SR Peter Kažimír.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Vláda SR dnes schválila postup implementácie finančných nástrojov cez Slovenský investičný holding (SIH) v programovom období 2014 až 2020. Ministri za jednotlivé riadiace orgány do SIH vyčlenia 3 % z prostriedkov predbežne alokovaných pre každý operačný program na úrovni prioritných osí.

"Kľúčové v projekte je návratný spôsob používania európskych fondov. Väčšina prostriedkov sa totiž používa doteraz ako jednorazová platba, grant, či podpora. Trendom v Európe a aj našou snahou však je, aby prostriedky zostali zachované v našej ekonomike. Snažíme sa o tzv. revolving, čiže o návratnosť prostriedkov," priblížil po dnešnom rokovaní vlády SR jej podpredseda a minister financií SR Peter Kažimír (Smer-SD) myšlienku SIH.

"V tomto ohľade patríme medzi premiantov v EÚ, podporuje to Európska komisia. Záujem o model holdingového financovania majú medzinárodné finančné inštitúcie ako Európska investičná banka, s ktorou rokujeme, alebo EBOR či Európska rozvojová banka," spresnil.

"Hlavnou myšlienkou tejto iniciatívy je efektívnejšie nakladanie s prostriedkami z Európskych štrukturálnych a investičných fondov alokovaných pre SR v oblastiach ako infraštruktúra, malé a stredné podniky, energetika, odpadové hospodárstvo a podobne, predovšetkým tam, kde sa predpokladá generovanie tržieb alebo šetrenie nákladov. V takýchto projektoch je návratná forma pomoci vhodnejšia a s pomocou pákového efektu (leverage) dokáže pritiahnuť dodatočný kapitál, čím sa zvyšuje celkový objem a efektivita takto vynaložených prostriedkov," konštatuje sa vo vládnom materiáli.

Kabinet dnes zároveň splnomocnil Kažimíra negociovať príslušné dokumenty s Európskym investičným fondom potrebné k prevodu správy Slovenského záručného a rozvojového fondu, s. r. o., na Slovenskú záručnú a rozvojovú banku, a. s., respektíve na jej dcérsku spoločnosť Slovenská záručná a rozvojová banka Asset Management, a. s., po jej založení.