Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Slovenský trh poistenia pohľadávok sa výrazne mení

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pozitívny vývoj sa prejavil aj na objeme nahlásených poistných udalostí, ktorý medziročne klesol o 48 %.

Bratislava 30. júla (TASR) - Slovenská pobočka poisťovacej spoločnosti Euler Hermes zvýšila v 1. polroku 2015 v porovnaní s minuloročným obdobím hrubé predpísané poistné o takmer 14 %. Predstavuje to celkovú sumu 1,99 milióna eur. Podpísal sa pod to predovšetkým výrazný nárast nových akvizícií. Objem nových obchodov spoločnosti vzrástol o 32 %.

Ukazovateľ Loss Ratio porovnáva vyplatené poistné udalosti a rezervy na budúce poistné plnenie s prijatým poistným. Po šiestich mesiacoch roku 2015 bol ukazovateľ na úrovni akceptovateľných 67,1 %. Euler Hermes na Slovensku tak po prvom polroku eviduje celkový zisk 214.000 eur, zatiaľ čo za rovnaké obdobie minulého roka vykázal stratu 251.000 eur.

Celkové hospodárenie spoločnosti okrem obchodných výsledkov priaznivo ovplyvnila aj aktuálna ekonomická situácia na Slovensku. Počet konkurzov a reštrukturalizácií podnikov klesol po prvý raz za posledných päť rokov. V 1. polroku bolo vyhlásených 183 konkurzov, čo je medziročne o 15,67 % menej. Povolených reštrukturalizácií bolo 47, čo je pokles o 26,56 %.

Pozitívny vývoj sa prejavil aj na objeme nahlásených poistných udalostí, ktorý medziročne klesol o 48 %.

"Z pohľadu platobnej disciplíny najproblematickejším sektorom je dlhodobo stavebníctvo. Toto odvetvie zažíva momentálne celkom priaznivé obdobie z hľadiska rozbehnutých nových projektov. V počte vyhlásených konkurzov skončilo na treťom mieste, ale stavebné firmy neustále pociťujú problémy s hotovosťou, a tak dochádza k oneskorovaniu platieb. Naopak, najmenej problematickými sú dlhodobo IT, farmaceutický a automobilový priemysel," uzatvára hodnotenie slovenského trhu Tomáš Jurík, generálny riaditeľ slovenskej pobočky Euler Hermes.

TASR informovala spoločnosť Euler Hermes.