Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Slovenský vodohospodársky podnik vie zrealizovať čistenie v Gabčíkove

Na archívnej snímke ľavá plavebná komora na Vodnom diele Gabčíkovo. Foto: TASR - Marko Erd

V prípade využitia strojov máme strojný park spolu s odborným personálnym obsadením, ktorý vieme využiť na realizáciu zrušených súťaží, prípade vieme strojný park doplniť, uviedol hovorca SVP.

Bratislava 2. februára (TASR) - Štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) vie zrealizovať čistenie dnových sedimentov na Vodnom diele Gabčíkovo. Vyplýva to z vyjadrenia hovorcu SVP Mariána Bocáka pre TASR. Tendre na čistenie za viac ako 161 miliónov eur envirorezort nedávno zrušil.

"V prípade využitia strojov máme strojný park spolu s odborným personálnym obsadením, ktorý vieme využiť na realizáciu zrušených súťaží, prípade vieme strojný park doplniť," uviedol Bocák. Podotkol, že napríklad v rámci projektu DaReM nadobudli zdroje na kúpu techniky, ktorú bude po ukončení doby udržateľnosti projektu využívať aj pri ťažení sedimentu v súťažených lokalitách.

Hovorca ozrejmil, že zrušené tendre evidujú a na uvedenú súťaž podnik v minulosti predložil ponuku. "Sme v prípade oslovenia pripravení na ňu opätovne reagovať," dodal. Podotkol, že zrušená súťaž nebola len o odťažení sedimentu, ale aj o jej technickom zabezpečení.

Šéf envirorezortu Tomáš Taraba (nominant SNS) zrušil dve verejné obstarávania v súvislosti s čistením dnových sedimentov na Vodnom diele Gabčíkovo. Dôvodom bolo ich nejasné nastavenie. Na údržbu slovenských vodných tokov je podľa ministra zo zákona určená štátna spoločnosť SVP.