Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Slovinská ekonomika vzrástla najrýchlejším tempom za 10 rokov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hrubý domáci produkt (HDP) na neupravenej báze vzrástol v období od októbra do konca decembra medziročne o 6 % po 4,5-% raste v 3. kvartáli.

Ľubľana 28. februára (TASR) - Slovinská ekonomika zaznamenala v závere minulého roka prudké zrýchlenie rastu, pričom ako na upravenej, tak aj neupravenej báze rast dosiahol minimálne 6 %. Výrazné zrýchlenie rastu na záver roka prispelo k vysokému rastu ekonomiky aj za celý rok. Ten dosiahol 10-ročné maximum.

Ako uviedol v stredu slovinský štatistický úrad, hrubý domáci produkt (HDP) na neupravenej báze vzrástol v období od októbra do konca decembra medziročne o 6 % po 4,5-% raste v 3. kvartáli. Výrazný rast, 7,7 %, zaznamenala tvorba hrubého kapitálu. Prudko sa zvýšil aj export, a to o 12,3 %.

Po úprave o sezónne vplyvy zaznamenala slovinská ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka medziročný rast o 6,2 %. Aj v tomto prípade sa tempo rastu výrazne zrýchlilo, keď v 3. štvrťroku ekonomika vzrástla o 5,1 %.

K zrýchleniu rastu došlo aj v medzikvartálnom porovnaní. Vo 4. štvrťroku rast ekonomiky dosiahol 2 % po 1,2-% raste v 3. kvartáli. Prudké zrýchlenie rastu ekonomiky na záver minulého roka viedlo k výraznému rastu aj za celý rok 2017. Ročný rast slovinského hospodárstva dosiahol 5 %, čo predstavuje najvýraznejšie tempo rastu od roku 2007.