Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Slovinsko neotvorí Chorvátom pracovný trh po ich vstupe do EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Tento zákon umožní Slovinsku, aby ešte dva roky, konkrétne do 30. júna 2015, chránilo svoj pracovný trh pred prílevom uchádzačov o zamestnanie z nového členského štátu únie.

Ľubľana 6. júna (TASR) - Slovinsko otvorí svoj pracovný trh Chorvátom až po dvoch rokov od vstupu susednej krajiny do Európskej únie (EÚ) 1. júla tohto roka. Vláda v Ľubľane dnes schválila príslušný zákon o prechodnom období pre vysokú nezamestnanosť, s ktorou zápasia oba balkánske štáty. Informovala o tom agentúra STA.

Tento zákon umožní Slovinsku, aby ešte dva roky, konkrétne do 30. júna 2015, chránilo svoj pracovný trh pred prílevom uchádzačov o zamestnanie z nového členského štátu únie. Slovinská ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Anja Kopačová Mraková odôvodnila toto rozhodnutie vysokou nezamestnanosťou na oboch stranách hranice. Podľa odhadov je v pohraničnom regióne medzi Slovinskom a Chorvátskom bez práce približne 100.000 ľudí.

Prechodné obdobie neznamená, že Chorváti sa nemôžu uchádzať o prácu v Slovinsku, musia však najskôr požiadať tamojšie úrady o vydanie pracovného povolenia, ktoré sa prideľujú na základe zákonom stanovených kvót. Po skončení prechodného obdobia sa budú môcť občania Chorvátska zamestnať v susednom Slovinsku bez obmedzení.

Prechodné obdobie nie je ničím výnimočným. Aj v roku 2004, po rozšírení EÚ o 10 štátov, vrátane Slovinska aj Slovenska, viaceré krajiny uplatnili svoje právo a zaviedli pre nových členov prechodné obdobie, aby ochránili svoj pracovný trh. Toto obdobie môže trvať maximálne sedem rokov.