Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Slovinský cestovný ruch sa už plne zotavil z pandémie

Centrum slovinskej metropoly Ľubľana Foto: TASR/AP

Slovinsko vlani zaznamenalo takmer 6,2 milióna príjazdov turistov, čo bolo o 5,5 % viac ako v predchádzajúcom roku.

Ľubľana 27. januára (TASR) - Slovinský cestovný ruch pokračoval v minulom roku v zotavovaní, pričom počet návštevníkov sa dostal na predpandemickú úroveň roka 2019. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Slovinsko vlani zaznamenalo takmer 6,2 milióna príjazdov turistov, čo bolo o 5,5 % viac ako v predchádzajúcom roku. Počet prenocovaní sa v porovnaní s rokom 2022 zvýšil o 3,5 % na 16,1 milióna, uviedol slovinský štatistický úrad. Počet návštevníkov vlani dosiahol úroveň predkrízového roku 2019, pričom počet prenocovaní bol dokonca o 2 % vyšší a dostal sa na nové rekordné maximum.

"S minuloročnými výsledkami môžeme byť veľmi spokojní. Slovinský cestovný ruch sa plne zotavil z pandémie," uviedol podľa médií slovinský minister hospodárstva a cestovného ruchu Matjaž Han na štvrtkovej (25. 1.) tlačovej konferencii. Dobré výsledky sú o to významnejšie, že sa dosiahli napriek povodňovej katastrofe počas hlavnej sezóny v auguste minulého roka. Podľa Hana sa ukázalo, že slovinský cestovný ruch je odolný.

Tri štvrtiny všetkých turistov pochádzali zo zahraničia. Zahraniční dovolenkári sa postarali takmer o 4,7 milióna príjazdov (medziročne +18,4 %) a približne 11,6 milióna prenocovaní (+14,7 %). V porovnaní s predchádzajúcim rekordným rokom 2019 sa počet prenocovaní zahraničných hostí v roku 2023 zvýšil o 2 %.

Najviac zahraničných dovolenkárov pricestovalo z Nemecka (podiel 15 %), za ktorým nasledovalo Taliansko (10,9 %). Počet domácich turistov medziročne klesol o 20,6 % na 1,5 milióna a pripadalo na nich približne 4,6 milióna prenocovaní (-17 %). V porovnaní s rokom pred pandémiou sa počet prenocovaní domácich turistov zvýšil o 4 %.