Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Konzorcium Slovnaft-MVM sa už nebude uchádzať o kúpu podielu v SE

Slovenské elektrárne Foto: TASR/Henrich Mišovič

Enel od leta rokuje o predaji polovice svojho 66-% podielu v elektrárňach exkluzívne s českým Energetickým a průmyslovým holdingom.

Bratislava/Budapešť 19. októbra (TASR) - Slovensko-maďarské konzorcium firiem Slovnaft a MVM sa nebude ďalej uchádzať o kúpu podielu Enelu v Slovenských elektrárňach (SE). Na základe doterajších informácií a zistení totiž vidí v celom procese významné právne aj ekonomické riziká. Ide najmä o naťahovanie finálneho termínu dokončenia 3. a 4. bloku jadrovej elektrárne Mochovce, ako aj kontinuálne predražovanie celej dostavby.

Výkonný riaditeľ Molu, materskej spoločnosti Slovnaftu, Sándor Fasimon v dnes zverejnenom rozhovore pre Origo.hu povedal, že v týchto dňoch informovali Enel, že konzorcium na základe dávnejšie stanovených podmienok nedokázalo postúpiť v procese získavania jeho podielu v SE. Konzorcium je však podľa neho otvorené ďalším obchodným možnostiam.

"V súčasnosti s Enelom už nekomunikujeme a predávajúci prestal poskytovať informácie o celkovom procese dokončenia 3.a 4. bloku v Mochovciach," konštatoval predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaftu Oszkár Világi. Konzorcium malo podľa neho seriózny záujem o kúpu celého podielu a bolo ochotné diskutovať aj o posilnení pozície štátu. Cieľom bolo tiež podporiť dostavbu 3. a 4. bloku v Mochovciach a vybudovať z SE silného regionálneho hráča.

"Ako jediný z uchádzačov sme tento náš zámer viackrát zdôrazňovali. Po hlbšom oboznámení sa so situáciou však musím konštatovať, že práve v dokončení elektrární vidíme ekonomické riziká. Dostavba sa neustále predražuje a dátum spustenia prevádzky odďaľuje," upozornil Világi.

Enel od leta rokuje o predaji polovice svojho 66-% podielu v elektrárňach exkluzívne s českým Energetickým a průmyslovým holdingom (EPH). Štát v súčasnosti v SE vlastní 34 %, do budúcnosti však nevylučuje posilnenie svojho podielu. Prioritou je však v súčasnosti dokončiť dostavbu Mochoviec.