Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Vlani sa na slovenskom realitnom trhu preinvestovalo 412 miliónov eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Investície vlani smerovali do všetkých sektorov, najviac však do priemyslu a logistiky.

Bratislava 7. februára (TASR) – Rastúca ekonomika a pozitívna nálada na trhu sa od začiatku minulého roka odrážali aj v obchodovaní s realitami na Slovensku. Predovšetkým v priemyselných a logistických nehnuteľnostiach, ktoré boli investične najaktívnejším sektorom počas celého roka. Poukázala na to poradenská spoločnosť JLL, podľa ktorej celkový objem investícií v roku 2015 dosiahol približne 412 miliónov eur.

"Slovensko sa stalo etablovanou investičnou destináciou najmä vďaka dostupnosti financovania, priaznivým trhovým podmienkam, zaujímavým portfóliovým ponukám a atraktívnym cenám v porovnaní s vedúcimi trhmi regiónu strednej a východnej Európy. Počet obchodov prekonal úrovne z minulých rokov a v roku 2016 očakávame opätovne veľmi pozitívne investičné prostredie," zhodnotil konateľ a vedúci investičného oddelenia JLL na Slovensku Miroslav Barnáš.

Na slovenskom investičnom trhu hrajú podľa neho aj naďalej dominantnú úlohu medzinárodní investori, ktorí výrazne zvýšili svoj apetít po portfóliových produktoch, a to aj v menších regionálnych mestách. "Rozdiel v cenových očakávaniach predávajúcich a kupujúcich sa zmenšuje, keďže potenciálni kupujúci sú momentálne ochotní investovať viac zdrojov než predtým," uviedol Barnáš.

Investície vlani smerovali do všetkých sektorov, najviac však do priemyslu a logistiky. K trom úspešným transakciám v prvej polovici roka pribudli v 3. štvrťroku dve ďalšie – kúpa DNV Logistics parku v Devínskej Novej Vsi developérskou spoločnosťou CTP Invest a odchod rakúskej firmy Immofinanz, ktorá predala svoje paneurópske portfólio priemyselných nehnuteľností spoločnosti Logicor. V poslednom štvrťroku na trhu dominovali portfóliové produkty, konkrétne predaj hál ľahkého priemyslu a logistiky v Trnave a Nitre a kancelárskej budovy Westend Tower v Bratislave investorovi CTP Invest.

Objem investícií do kancelárskych nehnuteľností významne vzrástol počas druhej polovice roka. Realitná odnož globálnej investičnej firmy TPG získala kancelársku budovu Lakeside Park počas akvizície spoločnosti TriGranit a jej portfólia nehnuteľností v Poľsku, Maďarsku a na Slovensku. V tomto období tiež slovenský developér HB Reavis predal kancelársku budovu Forum Business Center spoločnosti REICO IS CS.

V sektore maloobchodu možno podľa JLL pozorovať rastúci záujem investorov jednak o prvotriedne nákupné centrá situované v hlavnom meste a rovnako o menšie regionálne nákupné centra naprieč celým Slovenskom. V 3. kvartáli predala spoločnosť Pramerica menšie nákupné centrum Tulip Center v Martine luxemburskej spoločnosti s izraelským kapitálom. Väčšie nákupné centrum v Trenčíne Laugaricio kúpila investičná skupina Mint Investments group.

Hotelový sektor bol v minulom roku tiež aktívny. Za najvýznamnejšiu transakciu označila poradenská firma predaj päťhviezdičkového hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách a štvorhviezdičkového bratislavského hotela Crown Plaza spoločnosťou Best Hotel Properties fondu Redside manažovaného Arca Capital za 56 miliónov eur.

Výnosy prvotriednych nehnuteľností na Slovensku sa vlani nachádzali na úrovni 7 % pre kancelárie, 6,5 % pre nákupné centrá a 8 % pre skladové a logistické nehnuteľnosti.