Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Služby bankového ombudsmana využilo vlani 2358 klientov bánk

Ilustračné foto Foto: Andrej Galica

Kancelária sa zaoberala vlani aj podnetmi z roku 2014, ktorých bolo 54.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Služby bankového ombudsmana využilo vlani 2358 klientov bánk. Prostredníctvom telefonických, emailových a osobných konzultácií sa zaujímalo 1985 ľudí najmä o bezpečné zásady pri používaní platobných prostriedkov, refinancovanie úverov, taktiež sa zaujímali aj o riešenie problémov so splácaním úverov.

"Počet oficiálne registrovaných podnetov vlani oproti roku 2014 klesol, avšak počet poskytnutých konzultácií bol v roku 2015 najvyšší od roku 2007," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii banková ombudsmanka Eva Černá. V roku 2015 kancelária zaznamenala 319 novoprijatých podnetov, čo je pokles oproti roku 2014, kedy počet podnetov dosiahol 383. Celkovo vlani úrad voči bankám prešetroval oficiálnych 373 podnetov klientov. "V prospech klientov bolo vybavených 94 z prešetrovaných podnetov, čo predstavuje medziročný nárast o 6 %," vyčíslila Černá.

Kancelária sa zaoberala vlani aj podnetmi z roku 2014, ktorých bolo 54. Celkovo odporučila v piatich prípadoch klientom, aby sa so svojím problémom obrátili na súd. Bankový ombudsman odmietol vlani 24 prípadov. Takýchto však bolo vlani menej ako v roku 2014, kedy ich bolo 36 a v roku 2013 ich bolo 70. Dôvodom odmietnutia je pritom najmä nedostatok právomocí ombudsmana konať vo veci, kedy sa spotrebiteľ sťažoval na činnosť mimobankového subjektu, poisťovne alebo inej inštitúcie.

"Materiálna satisfakcia dosiahla vlani vo forme vrátenia či odpustenia poplatkov alebo zľavy z úrokovej sadzby viac ako 15.000 eur. Toto sú prípady, ktoré sme dokázali vyriešiť a vrátili sa peniaze do vreciek klientov," podotkla Černá. Banky pritom často urobili ústretové kroky v prospech klienta, napriek tomu, že nebolo preukázané jej pochybenie. To nebolo v rámci konania pred bankovým ombudsmanom objektívne dokázané v 74 prípadoch.

Priemerná dĺžka konania sa skrátila na 45,93 dňa, pričom v roku 2014 bola dĺžka konania 48,32 dňa.

V minulom roku pritom dominovali najmä podnety týkajúce sa problémov so splácaním úverov. "Toto je v popredí každý rok. Klienti sa zväčša domáhali odkladu splátok, či ich zníženia," priblížila Černá. Kancelária zaznamenala aj prípady, kedy sa ľudia telefonicky alebo emailom informovali o problémoch týkajúcich sa platobnej neschopnosti. "V značnej miere sa podarilo spoluprácou kancelárie a banky zmierniť dopady negatívnej životnej situácie klienta na splácanie úverov. To sú prípady, kedy sa nám podarí individuálne vyriešiť problémy," doplnila Černá. Kancelária sa snažila vzhľadom na konkrétne okolnosti prípadov v spolupráci s bankami hľadať aj iné riešenia pre klientov, ktorí mali problém so splácaním úverov.

Od založenia kancelárie ombudsmana sa na ňu obrátilo 14.500 ľudí. Oficiálne za osem rokov prešetrila spolu 2630 podnetov. "Stali sme sa subjektom Alternatívneho riešenia sporov. Uchádzali sme sa aj o členstvo v medzinárodnej sieti FIN NET, ktorá združuje subjekty mimosúdneho riešenia sporov na úrovni Európskej únie," dodala Černá.