Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

V Británii v roku 2023 zaniklo viac ako 500 krčiem

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Podľa odhadov bolo na konci roka 2023 v Británii približne 45.300 pubov, čo je asi o štvrtinu menej ako v roku 2000.

Londýn 22. januára (TASR) - Zánik tradičných krčiem v Spojenom kráľovstve pokračoval aj v minulom roku. Svoje brány v roku 2023 definitívne zatvorilo 509 pubov, čo zasiahlo aj viac ako 6000 pracovných miest, oznámilo v pondelok združenie British Beer and Pub Association (BBPA). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Podľa odhadov bolo na konci roka 2023 v Británii približne 45.300 pubov, čo je asi o štvrtinu menej ako v roku 2000. BBPA za hlavné dôvody zatvárania označila vysoké účty za energie, jednu z najvyšších daní na pivo v rámci Európy a chýbajúce úľavy na dani z pridanej hodnoty (DPH).

Keď obec príde o krčmu, nestratí len budovu a pracovné miesta, ale aj kultúrnu hodnotu, ktorú nie je možné nahradiť, povedala výkonná riaditeľka BBPA Emma McClarkinová. Krčmy sú podľa nej zároveň ekonomickým ukazovateľom, pričom existuje zjavná súvislosť medzi ich zánikom a upadajúcimi ulicami na mnohých miestach. Odvetvie potrebuje podľa združenia pomoc, okrem iného prostredníctvom zníženia dane z piva a DPH.