Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Smart energy bude jednou z priorít slovenského predsedníctva v EÚ

Na snímke minister hospodárstva SR Vazil Hudák Foto: TASR - Jakub Kotian

Podpora inovácií a transformácie slovenskej ekonomiky je podľa Hudáka jednou z priorít MH SR, ale aj vlády SR.

Bratislava 30. januára (TASR) - Smart energy bude jednou z priorít predsedníctva SR v EÚ. "Chceme, aby sa táto záležitosť potenciálne stala jednou z priorít pre slovenské predsedníctvo v rámci EÚ, v druhej polovici tohto roka," uviedol v piatok (29. 1.) pre TASR šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Vazil Hudák (nominant Smer-SD) po rokovaní okrúhleho stola k otázkam tzv. smart energy.

Smart energy je jednou z čiastkových tém v rámci vznikajúceho konceptu Smart Industry. K nemu rezort hospodárstva SR zriadil platformu zloženú jednak zo zástupcov súkromného, ako aj akademického a vedecko-výskumného sektora.

"Sme v podstate na začiatku cesty. Smart energy je nová téma nielen pre Slovensko, ale aj pre Európu. Ide nám o naštartovanie platformy pre Smart energy. Chceme, aby sa postupne začal vytvárať systém vzťahov, spolupráce, jednak vo výskume, ale aj v prepojení na kľúčových hráčov rámci ekonomiky," poznamenal minister.

Podpora inovácií a transformácie slovenskej ekonomiky je podľa Hudáka jednou z priorít MH SR, ale aj vlády SR. "Pracujeme na Stratégii Priemysel 4.0 (Smart Industry), ktorá má zadefinovať, ako by slovenský priemysel mal do budúcnosti vstrebať nové inovatívne prvky, akými sú prepojenia cez nové technológie: internet, robotizácia, digitalizácia, teda cez všetky technológie vytvárajúce inovatívne podhubie pre priemysel," ozrejmil.

Tzv. Smart energy je podľa neho podsegmentom v rámci toho, ako na Slovensku budovať priemysel do budúcnosti. "To v podstate znamená nachádzať spôsoby ako využívať v oblasti energetiky nové prístupy, od dodávateľov energií, cez jej distribútorov, až po jej spotrebiteľov tak, aby sa nachádzali spôsoby, jednak pre jej ušetrenie a pre zníženie jej ceny pre koncových spotrebiteľov," dodal.