Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SmartBooks je inteligentný systém na kompletnú prípravu do školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Alexander Ballek

SmartBooks je internetová služba, do ktorej sa stačí prihlásiť.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Školský prospech detí, ktorých rodičia nemajú dostatok času, aby sa im venovali, môže zlepšiť inovácia vo vzdelávaní - SmartBooks. Inteligentný vzdelávací systém pripravoval tím vyše 40 slovenských pracovníkov, ktorý na "rodinnom učiteľovi" pracoval viac ako štyri roky. "Základom produktu je spojenie kompletného učiva základných škôl s modernými poznatkami o mozgu. Produkt obsahuje viac ako 10.000 obrázkov a 40.000 náučných úloh, čím pokrýva celé učivo ZŠ," predstavil novinku dnes na tlačovej konferencii v Bratislave inovátor a odborník na inteligentné informačné systémy Peter Belan.

"Prostredníctvom SmartBooks sa teória nepreberá, ale dostáva sa do pamäte prirodzenou formou testovania," vysvetlil autor on-line učebnej pomôcky, ktorá vznikla podľa štátneho vzdelávacieho programu. Na tvorbe jej vzdelávacieho obsahu, vysvetľujúcich obrázkov, príprave úloh a odpovedí sa podieľali desiatky skúsených učiteľov a odborníkov.

SmartBooks je internetová služba, do ktorej sa stačí prihlásiť. Na prístup k úlohám, príkladom, diktátom, slovíčkam v rozsahu učiva celej základnej školy je potrebný iba počítač a internetové pripojenie. Nejde o žiadne komplikované programy, nie je potrebná inštalácia, orientácia v systéme je intuitívna a jednoduchá. Žiak si najskôr zo svojho týždenného rozvrhu vyberie predmet na nasledujúci deň. Následne sa formou náučných úloh, cvičení a odpovedí preberie a precvičí aktuálna téma, pričom sa po každej náučnej úlohe dozvie správnu odpoveď a vysvetlenie. Úlohy, na ktoré žiak odpovie správne, systém považuje za naučené. Nesprávne odpovede poukazujú na problémovosť a slabé stránky žiaka.

"Systém vedie žiaka k témam, v ktorých má problémy. Je to urobené dynamicky, úlohy, ktoré dostáva, sú obmeňované. Keď danú úlohu nevie, systém ukáže riešenie, ale úlohu, keďže ju nevedel, dostane opätovne, avšak dynamicky zmenenú, so zmenenými vstupmi a výsledkom," povedal pre TASR Peter Belan s tým, že v zozname úloh je problémovosť zaznamenaná, takže rodič dokáže odhaliť jedným pohľadom na monitor, ktoré úlohy robia dieťaťu ťažkosti.

On-line učebná pomôcka tak nahrádza učiteľa. Rodič aj žiak majú jedinečný prehľad o tom, čo žiakovi robí problémy, čo sa naučil, ako sa zlepšil a koľko mu trvalo učenie. Cieľová cena tejto služby, ktorá má momentálne zhruba stovku aktívnych užívateľov, je 10 eur, pričom momentálne má produkt uvádzaciu cenu 5 eur na mesiac. "Výsledky sú naozaj veľmi pekné, môjmu strednému synovi sa podarilo z trojok urobiť jednotky za pol roka," pochválil sa autor inteligentného vzdelávacieho systému, o ktorý prejavili záujem aj školy a zrejme sa dočká i maďarskej mutácie. "Je požiadavka z maďarských škôl na Slovensku, aby sme to prežili do maďarčiny. Ozvali sa viaceré, keď videli prvé demo ukážky. Neprávom sme na ne zabudli," dodal Belan.