Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

SMBC: Nedostatok nových lietadiel bude pretrvávať ešte niekoľko rokov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Od zavedenia prísnych opatrení počas pandémie nového koronavírusu majú výrobcovia lietadiel problém zvýšiť objem produkcie.

Dublin 4. decembra (TASR) - Nedostatok nových lietadiel bude trvať minimálne ešte tri roky, je však možné, že bude pokračovať aj v ďalšom období. Uviedol to šéf írskej SMBC Aviation Capital, jednej z najväčších lízingových spoločností v oblasti leteckej dopravy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Od zavedenia prísnych opatrení počas pandémie nového koronavírusu majú výrobcovia lietadiel problém zvýšiť objem produkcie. V súčasnosti sa k tomu pridali komplikácie v oblasti výroby motorov, uviedol generálny riaditeľ SMBC Peter Barrett.

"Náš názor sa posledných 12 až 18 mesiacov nemení. Odhadujeme, že toto (nedostatok lietadiel) bude pretrvávať minimálne niekoľko rokov. Predpokladám tento problém v rokoch 2025 aj 2026 a nie je vylúčené, že bude pokračovať aj potom," povedal Barrett.

Lízingové spoločnosti ako SMBC, ktorá je v tejto oblasti dvojkou na globálnom trhu, patria k najväčším odberateľom lietadiel. Samotná írska spoločnosť kontrolovaná konzorciom zahrnujúcim japonské firmy Sumitomo a Sumitomo Mitsui Financial Group zadala minulý mesiac európskemu výrobcovi Airbus objednávku na 60 lietadiel A320neo. Spolu s touto objednávkou tak v súčasnosti vlastní, prevádzkuje a má objednaných takmer 1000 lietadiel.