Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Sme rodina: G. Matečná umožnila drancovanie lesného majetku štátu

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Ťažba dreva v štátnych lesoch sa podľa Kollára síce za posledné roky zvyšuje, ale hospodársky výsledok štátneho podniku Lesy SR sa znižuje.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR a podpredsedníčka vlády Gabriela Matečná (SNS) umožnila drancovanie lesného majetku štátu. Lesnej problematike sa ministerka nevenuje, čo zakrátko spôsobí problémy. Uviedol to v utorok na brífingu opozičného hnutia Sme rodina jej predseda Boris Kollár, za účasti podpredsedu Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Petra Pčolinského a Jána Mizeráka, vedúceho pracovnej skupiny hnutia pre životné prostredie a lesné hospodárstvo.

Ťažba dreva v štátnych lesoch sa podľa Kollára síce za posledné roky zvyšuje, ale hospodársky výsledok štátneho podniku Lesy SR sa znižuje. "Problém číslo jedna je, že sa zvyšuje ťažba v štátnych lesoch, máme podstatne vyššiu ťažbu rezortu pod gesciou SNS. Urobili sme priemer za posledné dva roky a spočítali sme, koľko bol priemer za posledné štyri roky. Ťažba (dreva) narástla, ale hospodársky výsledok je nižší. Toto sa môže diať z dvoch dôvodov, a to buď sa tam kradne alebo ide o nekompetentné, neodborné riadenie rezortu. Obávam sa, že pri SNS je to kombinácia obidvoch," priblížil Kollár.

Upozornil, že s lesným hospodárstvom súvisí zamestnanosť na vidieku, pretože Lesy SR sú druhý najväčší štátny zamestnávateľ. "Je to štátny podnik a zamestnáva cez 3500 zamestnancov, pričom na podnik sa viaže ďalších 3000 ľudí v lesníctve a drevospracujúcom priemysle," poznamenal. Práca v lesoch podľa jeho slov patrí k fyzicky najnáročnejším a najmenej plateným. "Takto sa rozvoj vidieka nerobí, že ľudia drú za minimálne mzdy, drancujú sa lesy, hospodársky výsledok (štátnych lesov) padá. Máme odlesnené obrovské plochy, výsledkom čoho je to, že nevieme v prírode zadržať vodu a strácame ju," podčiarkol Kollár.

Po tretie, súčasná vládna garnitúra sa podľa Kollára pýši tým, aká je sociálna a ako pomáha ľuďom. "Štátny podnik Lesy SR pod gesciou SNS predáva najmenej kvalitné palivové drevo najchudobnejším vrstvám obyvateľstva v cene 60 eur za kubický meter (m3). Priemer cien všetkých kvalitatívnych kategórií dreva je pritom necelých 50 eur," informoval predseda hnutia.

Hovoriť o ochrane lesov z úst predstaviteľov SNS je podľa Pčolinského smiešne, pretože o ťažbu dreva boli Lesy SR požiadané aj v chránených prírodných oblastiach, aj v rezerváciách. "Pýtam sa, či sa zbláznili, keď dovolia drancovať lesy takýmto šialeným spôsobom," podčiarkol Pčolinský.

Podľa Mizeráka budú Lesy SR prežívať ťažké obdobie, pretože lesné kalamity sú aj v okolitých štátoch a na trhoch je prebytok dreva. "V Česku sa problematike lesov venuje priamo premiér, na Slovensku ani špička agrorezortu. "Pani ministerka Matečná sa problematike lesného hospodárstva a drevospracujúceho priemyslu absolútne nevenuje," dodal Mizerák.

Prečítajte si aj: