Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Sme rodina navrhuje limitovať v SR počet pracujúcich z tretích krajín

Na archívnej snímke Boris Kollár Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa hnutia počet cudzincov zo štátov mimo Európskej únie (EÚ) pracujúcich na Slovensku raketovo stúpa.

Bratislava 14. februára (TASR) - Opozičné hnutie Sme rodina navrhuje limitovať počet cudzincov zamestnávaných prostredníctvom agentúr dočasného zamestnávania. Do parlamentu predložili novelu Zákonníka práce, ktorou odštartovali desiaty rokovací deň Národnej rady SR.

Podľa hnutia počet cudzincov zo štátov mimo Európskej únie (EÚ) pracujúcich na Slovensku raketovo stúpa. Zvyšuje sa najmä počet Srbov či Ukrajincov. "Príliv lacnej pracovnej sily z krajín mimo EÚ sa začal výrazne zväčšovať po podpise investičnej zmluvy s Jaguárom, v ktorej sa vláda zaviazala urýchliť udeľovanie povolení na pobyt pre občanov zo štátov mimo EÚ," tvrdia poslanci.

Preto hnutie navrhuje zaviesť maximálnu 20-% hranicu počtu zahraničných pracovníkov, ktorí môžu byť zamestnávaní u zamestnávateľa prostredníctvom agentúr dočasného zamestnávania alebo inými zamestnávateľmi. "Vláda by mala okamžite obmedziť udeľovanie pracovných povolení pre ľudí z krajín, ktoré nie sú členmi EÚ, tak ako to robilo Rakúsko a Nemecká spolková republika, ktoré roky svoj pracovný trh ochraňovali aj pred občanmi Slovenskej republiky," dodali poslanci.

V stredu o 11. hodine plénum definitívne rozhodne aj o zvýšení príplatkov za prácu či zavedení 13. a 14. platu, ktoré majú byť postupne oslobodené od daní a odvodov.