Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Sme rodina vyzýva na väčšiu prípravu dopravných projektov

Na archívnej snímke Boris Kollár. Foto: TASR Michal Svítok

Hnutie Sme rodina zároveň vyzvalo ministerstvo dopravy, aby urobilo revíziu Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII).

Bratislava 13. júna (TASR) – Opozičné hnutie Sme rodina apeluje na vyššiu prípravu projektov v rámci rezortu dopravy. Podľa hnutia by malo byť pripravených 25 % projektov nad rámec finančných možností aktuálneho eurofondového obdobia v zásuvke.

"Aby sa vedeli okamžite vybrať, keď sa uvoľnia prostriedky, a mohlo sa okamžite stavať," zdôraznil na stredajšej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR predseda hnutia Boris Kollár. Podľa Sme rodina má v súčasnosti ministerstvo takto pripravených nad rámec financií 16 % projektov, počas predchádzajúce programového obdobia eurofondov to však bol aj dvojnásobok.

"Chceme vyzvať ministra dopravy, aby túto manažérsku chybu opravil, a začal rokovať s ministerstvom financií o nadkontrahovaní projektov," doplnil tímlíder hnutia pre oblasť dopravy Miloš Svrček.

Hnutie Sme rodina zároveň vyzvalo ministerstvo dopravy, aby urobilo revíziu Operačného programu Integrovaná infraštruktúra (OPII). Predpokladá, že sa v rámci tohto operačného programu nevyčerpajú napríklad všetky financie určené na informatizáciu. Po dohode s Bruselom by sa podľa nich mohli presunúť na dopravné projekty. Hnutie zároveň apelovalo na to, aby rezort dopravy venoval pozornosť aj severu Slovenska, napríklad aj výstavbe diaľnice D3 na Kysuciach.