Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Sme transparentnejší ako veľa podobných komôr, tvrdí poľovnícka komora

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Reagovala tak na vyjadrenia predsedu strany SaS Richarda Sulíka a členov združenia poľovníckych organizácií Hubert.

Bratislava 27. februára (TASR) – Slovenská poľovnícka komora (SPK) je podľa slov Imricha Šubu organizáciou zo zákona, fungujúcou podľa stanov a interných predpisov. "Je transparentnejšia a otvorenejšia ako mnoho podobných komôr," uviedol pre TASR riaditeľ kancelárie SPK Imrich Šuba v reakcii na piatkovú (26.2.) tlačovú konferenciu predsedu opozičnej strany Richarda Sulíka (SaS) a členov združenia poľovníckych organizácií Hubert.

Sulík v piatok v súvislosti s memorandom občianskeho združenia poľovníckych organizácií Hubert, ktoré podpísali okrem SaS, aj strany OĽaNO, KDH, #Sieť a Most-Híd uviedol, že členstvo v SPK by malo byť dobrovoľné.

"Myslíme si, že by malo existovať minimum komôr s povinným členstvom a z tých vyše 20, ktoré na Slovensku máme, väčšina by nemala mať povinné členstvo. Preto veľmi radi podpíšeme takéto memorandum. Navyše si myslíme, že poslanec NR SR za Smer-SD Tibor Lebocký si tú komoru pre seba sprivatizoval s veľmi nejasnými otázkami ohľadom účtovníctva," povedal Sulík.

Slovenská poľovnícka komora je podľa poslanca Národnej rady SR Igora Hraška (OĽaNO) netransparentná, pretože poľovníci nevedia kam idú nimi vyzbierané finančné prostriedky z členských príspevkov. "Jediné, čo potrebujeme, je, aby komora bola dobrovoľná a transparentne fungujúca," podčiarkol Hraško.

Memorandum združenia poľovníckych organizácií Hubert a pravicových strán podľa Petra Cagalu obsahuje požiadavku na zrušenie povinného členstva v SPK, či požiadavku na zrušenie predlžovania poľovných lístkov. "Chceme komoru dobrovoľnú, transparentnú, prospešnú. Chceme zároveň, aby sa urobila novela zákona v prospech všetkých obyčajných poľovníkov a nie v prospech bossov slovenského poľovníctva," doplnil Cagala.

Snahu zjednodušiť život poľovníkom podporuje aj opozičná strana Most-Híd. "Strana Most–Híd sa dlhodobo zasadzuje za zníženie byrokracie a administratívnej záťaže občanov. Pri naplnení tohto cieľa sme sa podieľali aj pri podaní na Ústavný súd SR v otázke povinného členstva poľovníkov v Slovenskej poľovníckej komore," uviedla strana vo svojom stanovisku.

"Len v očiach minority, ktorá neakceptuje väčšinové rozhodovanie sa objavujú podobné hlasy. Poľovníctvo je príliš vážna činnosť, ku ktorej je potrebné aj vzdelanie aj schopnosti, aby bolo vykonávané v správnej podobe – to vyžaduje znalosti, schopnosti, vybavenie, osobnostné predpoklady. Nie je to hobby typu rekreačný beh. Zasahovať do prírody by mali len vzdelaní a pripravení poľovníci, preto dostávane toľko kritiky ako pozostatok minulých čias, kedy sa mohol poľovníkom za krátky čas stať hocikto a myslel si, že si môže robiť hocičo," zdôraznil Šuba.

SPK sa podľa Šubu člení na obvodné poľovnícke komory (OPK). Ročný rozpočet SPK je okolo 535.000 eur. "Snažíme sa vždy o vyrovnaný rozpočet. Rozpočet pripravuje ekonomická komisia a schvaľuje ho prezídium SPK a následne snem SPK. OPK majú svoje vlastné rozpočty. Veľká väčšina práce sa vykonáva dobrovoľne, bez nároku na odmenu alebo mzdu. Mám pocit, že naši kritici si myslia, že bez finančných zdrojov môže existovať organizácia," podčiarkol Šuba.

Pripomenul, že SPK podľa zákona o poľovníctve vykonáva 13 prenesených kompetencií štátnej správy. SPK organizuje a riadi poľovníctvo na celom území SR, rovnako strelectvo, poľovnícku kynológiu, sokoliarstvo, chovateľské prehliadky, učí a vzdeláva, pracuje s mládežou, organizuje ročne viac ako 400 rôznych podujatí. "Pripravujeme dobročinné akcie," doplnil riaditeľ kancelárie SPK.

"Všetky informácie sú prerokovávané na našich zasadnutiach. Zorganizovali sme niekoľko seminárov na tému financovania poľovníckej samosprávy. Nemáme výročné správy, lebo nie sme štátna správa, ale predkladáme správy o činnosti podľa jednotlivých oblastí poľovníctva, osvety, kynológie. Máme dozornú radu, ktorá sa zúčastňuje na zasadnutiach a predkladá správu o kontrolách našej činnosti," dodal Šuba.