Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Smer chce ústavným zákonom zachovať súčasné nastavenie dôchodkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Vladimír Benko

Zachovanie súčasného stavu v dôchodkovom sporení odmietli všetci predstavitelia Ľudovej platformy.

Bratislava 13. februára (TASR) - Strana Smer-SD chce prostredníctvom ústavného zákona zachovať súčasné nastavenie dôchodkového systému.

Informovali o tom dnes predstavitelia Ľudovej platformy po rokovaní zástupcov parlamentných strán a ministra práce Jána Richtera (nominant Smer-SD).

"Je to málo, aby sme ústavným zákonom zabetónovali v dôchodkovom systéme to, čo Smer presadil, keď nás prevalcoval pri poslednej novele zákona, či už o starobnom sporení, alebo dôchodkovom poistení," vyhlásil dnes na tlačovom brífingu na pôde parlamentu Július Brocka (KDH).

Zachovanie súčasného stavu v dôchodkovom sporení odmietli všetci predstavitelia Ľudovej platformy. Podľa Ivana Štefanca (SDKÚ-DS) je dôležité, aby už nikdy tí, ktorí si sporia na dôchodok, neprišli o svoje peniaze a aby si vedeli dopredu vypočítať, aký budú mať dôchodok. "A je dôležité, aby sa dôchodkový systém nezmenil so zmenou vlády. To sú ciele, o ktoré nám ide," konštatoval Štefanec.

Jeho stranícky kolega Ľudovít Kaník chce pri ďalších rokovaniach za okrúhlym stolom obhajovať záujmy občanov, ktorí si želajú, aby im do 2. dôchodkového piliera išli čo najvyššie príspevky štátu a aby bol 1. pilier udržateľný aj počas nasledujúcich rokov. "Tu naozaj musíme byť nadstranícky a dokázať vidieť túto úlohu štátnicky a pozrieť sa 20 rokov dopredu," dodal Kaník.

Podľa Ivana Švejnu (Most-Híd) je možné vylepšiť niektoré parametre 2. dôchodkového piliera, pričom ako príklad uviedol spôsob vyplácania peňazí, ktorý upravuje takzvaná anuitná novela. "V žiadnom prípade do tejto anuitnej novely nedať Sociálnu poisťovňu, ale aby ľudia si mohli čerpať peniaze z vlastných účtov," vysvetlil Švejna.