Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Smer nechystá zmeny v daniach, Danko chce za ministra financií Babiša

Na snímke predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Problémom podľa lídra mimoparlamentnej SNS Andreja Danka je, že daň z príjmu bola zvýšená.

Bratislava 1. marca (TASR) – Vládna strana Smer-SD neplánuje žiadne zásadné zmeny v daňovom systéme, ak bude súčasťou nového kabinetu. Potvrdil to premiér Robert Fico (Smer-SD) na dnešnom diskusnom fóre Hospodárskych novín HNClub v Bratislave.

Fico pripomenul, že po zvýšení dane z príjmu právnických osôb na 23 % došlo k jej zníženiu na 22 % a klesne ďalej na 21 %. Daň z príjmu fyzických osôb Smer-SD meniť nechce, pretože sú na ňu naviazané samosprávy a tie začínajú mať vyššie príjmy v pokladniciach. „Nás zaujíma predovšetkým oblasť spotrebných daní a daň z pridanej hodnoty (DPH). Budeme pokračovať v rozširovaní 10-% sadzby DPH na ďalší okruh základných potravín, ale je tu aj avizované zníženie DPH na cestovný ruch,“ priblížil.

„Nám sa zdá, že je anomáliou, aby dobre zarábajúci podnikateľ – fyzická osoba platil vyššiu sadzbu dane ako tie najväčšie korporácie. A túto anomáliu chceme opraviť,“ vyhlásil predseda mimoparlamentnej strany #Sieť Radoslav Procházka. Zároveň navrhuje zúžiť množstvo daní, ktoré štát od ľudí vyberá, čím by sa celý systém zjednodušil a sprehľadnil.

Problémom podľa lídra mimoparlamentnej SNS Andreja Danka je, že daň z príjmu bola zvýšená. „Znižovanie dane z príjmu možno na tú najnižšiu hranicu 14 až 16 %, ako sa hýbu okolité štáty, je cestou,“ domnieva sa. Národniari presadzujú tiež osobitné dane pre telekomunikačných operátorov či zrážkové dane na všetky zahraničné spoločnosti, ktoré na Slovensku podnikajú.

Premiér zdôraznil, že vďaka lepšiemu výberu daní a boju proti daňovým únikom vláda získala v rokoch 2013 až 2015 do rozpočtu o 2,1 miliardy eur viac a od ministra financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sa chodí učiť aj jeho český kolega Andrej Babiš.

Danko reagoval, že za ministra financií by chcel radšej Babiša. „Napríklad oblasť majetkových priznaní. Niektoré opatrenia, ktoré robia v Česku z hľadiska podnikateľského prostredia, sú stimulujúce a pre nás inšpiratívne. Keď sa pozriem na nezamestnanosť, rôzne procesy, ktoré oni zavádzajú, máme sa čo učiť v riadení a systéme, aj v nezávislosti orgánov, či vyšetrujúcich, či policajného zboru, vo fungovaní štátu. Máme sami štát, ale nemyslím si, že ho dokážeme plnou mierou spravovať,“ zdôvodnil.

Procházka je presvedčený, že Slovensko by malo byť inšpiratívnou krajinou aj v tom, ako s daňami nakladá. V programe má zverejňovanie nadmerných odpočtov DPH a parlamentnú kontrolu spôsobu, akým sú vedené daňové riaditeľstvá. Daňové úniky na najvyšších poschodiach totiž podľa neho nie sú možné bez súčinnosti zvnútra.