Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Smer nemá podľa Júliusa Brocku riešenie na zníženie nezamestnanosti

Julius Brocka Foto: TASR/Štefan Puškáš

KDH je presvedčené, že aj vďaka zmene metodiky pri výpočte miery nezamestnanosti na Slovensku sa podarilo vláde prekryť zlé čísla o vývoji nezamestnanosti.

Bratislava 2. septembra (TASR) - Vládna strana Smer-SD je bezradná v otázke riešenia nezamestnanosti na Slovensku.

Tvrdí to opozičná strana KDH, podľa ktorej Smer-SD doterajšie návrhy opozície odmietal, ale na septembrovej schôdzi vládni poslanci predkladajú návrhy zákonov podobné práve tým opozičným.

"Na nadchádzajúcej schôdzi bude niekoľko návrhov zákonov, ktoré si vládna strana Smer osvojila od opozície, ako napríklad inštitút medzitrhu práce alebo podpora zamestnanosti mladých," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda KDH Július Brocka s tým, že to práve poukazuje na bezradnosť súčasnej vlády.

Podľa jeho slov minister práce Ján Richter (Smer-SD) predložil na rokovanie parlamentu aj novelu zákona, ktorá mení organizáciu štátnej správy. "Dôvodom má byť modernizácia a zvýšenie efektivity práce ústredia a úradov práce. Zámer je pekný, ale jedinou zmenou, ktorú novela prináša, je zabetónovanie súčasných riaditeľov úradov práce v ich funkciách," myslí si Brocka.

KDH je ďalej presvedčené, že aj vďaka zmene metodiky pri výpočte miery nezamestnanosti na Slovensku sa podarilo vláde prekryť zlé čísla o vývoji nezamestnanosti. Podľa opozičnej strany sa do oficiálnych štatistík nezapočítava časť evidovaných nezamestnaných, ktorí vykonávajú menšie obecné služby a dobrovoľnícku prácu. "V júli 2014 takto ústredie práce ukrylo a nezaradilo do výpočtu miery nezamestnanosti 16.698 evidovaných nezamestnaných. Ak by sme ich však do výpočtu zahrnuli, miera nezamestnanosti sa zvýši na 13,29 % oproti aktuálnym 12,68 %," myslí si expert KDH pre sociálne veci Ján Kmeť.

Opozičná strana plánuje na októbrovú schôdzu parlamentu predložiť vlastné návrhy zákonov, ktoré majú pomôcť znížiť nezamestnanosť na Slovensku. "Jedno z riešení je aj zavedenie práce na skrátený úväzok," načrtol Brocka.