Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Smer-SD chce upraviť vymáhanie a podmienky náhradného výživného

Na archívnej snímke zľava predseda strany SMER – SD Robert Fico a poslanec NR SR za SMER – SD Erik Tomáš. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V súčasnosti podľa platného zákona sú stanovené viaceré podmienky pri náhradnom výživnom.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Koaličná strana Smer-SD chce upraviť vymáhanie a výšku náhradného výživného na Slovensku. Štát by mal na svoje plecia prebrať jeho vymáhanie spolu s rodičom dieťaťa. Poslanci strany predložili návrh novely zákona do parlamentu na septembrovú schôdzu.

"V živote je veľký počet rôznych prípadov, kedy oprávnený rodič nedostáva výživné na dieťa, o ktoré sa stará, od svojho partnera. Je veľmi dôležité na tieto situácie reagovať," zhodnotil vo štvrtok na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD Robert Fico.

V súčasnosti podľa platného zákona sú stanovené viaceré podmienky pri náhradnom výživnom. Platí, že ak povinná osoba neplatí minimálne tri mesiace výživné, tak sa môže matka dieťaťa obrátiť na úrad práce v okrese, v ktorom býva a požiadať štát, aby vyplatil náhradné výživné. Musí však priniesť viaceré dokumenty, napríklad potvrdenie o výške výživného, potvrdenie, že tri mesiace prebieha exekučné konanie, ktoré iniciovala matka, resp. rodič a vymáhanie je neúspešné. Okrem toho je výška náhradného výživného obmedzená príjmovými limitmi.

Fico uviedol, že maximálne náhradné výživné je do výšky 1,2- násobku sumy životného minima, čo predstavuje 115 eur a rodič s jedným dieťaťom nemôže mať čistý príjem vyšší ako 673 eur. Smer-SD chce túto trojmesačnú lehotu znížiť na dva mesiace, ako aj upraviť limit príjmu.

Po novom sa má zvýšiť aj príjem rodiča, a to na 1010 eur a maximálna výška náhradného výživného má byť 350 eur. "Žena nebude musieť čakať tri mesiace, ale už po dvoch mesiacoch neplatenia výživného príde matka na úrad práce a ten bude mať povinnosť podať automaticky trestné oznámenie na muža, ktorý neplatí. Je to významná pomoc pre rodiča, ktorému druhá strana neplatí výživné na dieťa," uviedol na príklade matky Fico.